FOTO: 'Putnici su vikali, djeca su plakala, prava panika'

Između hotela Palace i Grebena odvijala se u utorak navečer dramatična akcija spašavanja 9 članova posade i putnika s 18-metarske jahte New Kama, koja se nasukala na hridi.

Umirovljeni kontrolor leta Milo Meštrović prvi je stigao na mjesto nesreće svojom barkom i ukrcao putnike s nasukane jahte te pozvao pomoć. “Bio sam s barkom sidran kraj Grebena i u jednom trenutku čuo sam strašan udar. Vidio sam jahtu koja je prolazila između hotela Palacea i malog svjetionika na hridi, koja izvire iz mora. Odma sam znao da nije dobro”, ispričao je Dubrovniknetu Meštrović koji je prvi pritekao u pomoć uspaničenim Talijanima.

“Na jahti je bilo četvero djece i petero odraslih, svi Talijani, osim mladog skipera koji je Crnogorac. Putnici su vikali, djeca su plakala, prava panika. Vezo sam se za njih i pomalo ih sve prebacio na moju barku. Skiperu sam rekao da upali pumpe, koje su na sreću proradile i onda sam zvao pomoć.
Spojili su me na Kapetaniju i rekao sam im da jahta tone i da lete što prije mogu. Prvi je došao jedan mladi djelatnik Kapetanije, koji je pregledao motor i vidio da nema pomoći. Pozvao je vatrogasce i tu je moj poso završio.
Posadu i putnike barkom sam odveo do hotela Lapad gdje su uzeli tri taksija i krenuli prema marini u Komolcu”, ispričao je Milo Meštrović, umirovljeni kontrolor leta iz Lapada dodavši kako ovoliki brod, po njegovom mišljenju, nikako nije mogao proći putem kojim je krenuo bez oštećenja.

Dubrovački vatrogasci dojavu su dobili oko 20 sati i 45 minuta gdje su se pridružili djelatnicima Lučke kapetanije Dubrovnik i pomorske policije. U tijeku je akcija tegljenja oštećenog plovila, koje je plovilo pod zastavom Velike Britanije.
Brod Lučke kapetanije Danče uz asistenciju pomorske policije i vatrogasce, koji pumpama neprestano ispumpavaju vodu, kako jahta nebi potonula, tegle plovilo prema ACI marini u Komolcu.
“Akcija je u tijeku. Onečišćenja mora nema, a jahtu ćemo odtegliti u Marinu gdje će se vršiti daljnja sanacija plovila”, rekao je lučki kapetan Mato Kekez.
http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=32125#.U-r2SNKSzrB

Povratak na Net.hr