RATNI ZLOČIN

PUŠTEN NA SLOBODU ZA MILIJUN KUNA, SVJEDOCI TVRDE: ‘Bušili su nam uši, čupali zube, tukli žicom’

Za milijun kuna jamčevine na slobodu je pušten Veljko Stjepanović, 58-godišnjak optužen da je počinio ratni zločin nad zarobljenicima na području Đulovca gdje je bio zapovjednik Stanice milicije Bijela.

Prema optužnici, ovi zločini događali su se od kraja kolovoza od kraja prosinca 1991. godine kada su njegovi podređeni hapsili civile na području tadašnjeg Miokovićeva, danas Đulovca. Dio optužbi što se odnose na Stjepanovića izdvojen je iz veće optužnice protiv 35 okrivljenika koje se povezuje s ubojstvima i nestankom 40 osoba s tom područja krajem 1991. godine.

Nije spriječio mučenja civila

Osim milicije civile su privodili i pripadnici teritorijalne obrane, te ih svakodnevno mučili.

Stjepanović je, kao zapovjednik stanice, imao mogućnost izdati zapovijed da se uhićeni civili puste na slobodu, no to nije učinio.

Zato je u lokalnom zatvoru zlostavljan uhićeni Boško Budimlija, kojeg su vezali za štand što je služio za vezanje stoke i tukli ga telefonskom žicom, pendrecima, kolcima, gumenim crijevima. Vodili su ga i do breze kraj koje je trebao biti strijeljan, a jednom su mu tamo u usta stavili ručnu bombu.

‘Stjepanović me tukao pendrekom’

I sam Stjepanović ga je tukao pendrekom, te mu jednom, kada ga je pitao što će biti s njim, pokazao rukom preko vrata, poručivši mu tako da će biti zaklan.

Tamo je mučen i Josip Kolaček kojem su osim udaraca po tijelu optuženi zapovjednik milicije i njegovi podređeni probušili uši. Ivanu Geleru su klještima čupali zube, gazili su po njemu i rezali ga nožem po rukama, Jovana Cvikića zarezali su bajunetom po vratu i bradi, Antu Tutića, Johana Kolara i Kristijana Martela tjerali su da pjevaju srpsku himnu, a kada ju nisu dobro otpjevali ponovno su ih tukli.

Negira krivnju za ratni zločin

Stjepanović, koji je do početka srpanja 1991. godine radio u policiji u Zagrebu, u svojoj je obrani izjavio kako nije počinio zločine što su mu stavljeni na teret.

‘Nisam se priključivao postrojbama što ih je formiralo srpsko stanovništvo, niti sam na bilo koji način sudjelovao u pobuni protiv Hrvatske. Nikada nisam vidio odluku kojom me se postavlja za komandira Stanice milicije Bijela’, izjavio je Stjepanović koji će rasplet sudskog postupka čekati na slobodi.

Što će svjedoci reći na sudu?

Uhićen je lani u Nizozemskoj po europskom uhidbenom nalogu što ga je izdala Hrvatska. Tamo već godinama živi sa suprugom i djecom.

Sada mu je, međutim, omogućeno da uz plaćanje jačevine izađe iz istražnog zatvora. Tijekom suđenja očekuje se ispitivanje svjedoka koji su ga tijekom rata vidjeli u Đulovcu i tvrde da je upravo on mogao spriječiti njihova mučenja.

Povratak na Net.hr