banner

VELIKA TRAGEDIJA

PSIHIJATAR O BRUTALNOM UBOJSTVU UČENICE NA MALOM LOŠINJU: ‘Treba utvrditi je li bio ubrojiv, je li ovo planirao’

Psihijatar o ubojstvu u Malom Lošinju kaže kako zločin ukazuje na to da nešto nije bilo u redu: ‘Je li događalo nešto popodne, ujutro, je li osoba bila ubrojiva u trenutku počinjenja ovakvog djela, ne možemo za sada znati i to će utvrditi vještaci’

Psihijatar Oliver Ojdanić komentirao je za Dnevnik.hr današnje strašno ubojstvo 16-godišnje djevojke u Malom Lošinju dok je pokušala obraniti majku, napomenuvši kako ovakav strašan slučaj pokazuje kako definitivno nešto nije bilo u redu. “Je li događalo nešto popodne, ujutro, je li osoba bila ubrojiva u trenutku počinjenja ovakvog djela, ne možemo za sada znati i to će utvrditi vještaci. Dakle, vraćamo se na ono što trebaju utvrditi vještaci, a to je ubrojivost i je li planirao ovakvo djelo ili nije”, kaže Ojdanić.

OVO JE MUŠKARAC OSUMNJIČEN ZA UBOJSTVO UČENICE NA MALOM LOŠINJU: ‘Imao je psihičkih problema, jedva je preživljavao…’

MAJKA UBIJENE TINEJDŽERICE S MALOG LOŠINJA: ‘Fulao je kuću, bio je mrkli mrak…’; oglasila se i njegova bivša cura

POLICIJA OTKRILA JESU LI UBOJICA I POKOJNA UČENICA U MALOM LOŠINJU BILI POVEZANI: Poznat je od ranije po drogiranju i prekršajima

Mnogi bi završili na liječenju

S obzirom da je osumnjičeni 41-godišnji muškarac imao nesuvisle i uvredljive objave na Facebooku postavlja se pitanje je li trebao biti hospitaliziran. “Postoji zakon koji jasno definira koje se osobe liječe protivno njihovoj volji. Indikacije su strogo jasne i definirane. Nije svatko tko izražava verbalne prijetnje, da će počiniti takvo djelo. Kada bi postupali po onome što netko piše po društvenim mrežama vjerojatno bi puno više ljudi bilo i liječeno ili zatvarano ili slično”, upozorio je Ojdanić.

Dodao je kako na osnovu toga nije moguće suditi, prisilno liječiti, uključivati u pravosudni sustav i kažnjavati. Kaže da nisu svi psihički bolesnici neubrojivi i ne čine svi kaznena djela. “Psihički bolesnici koji se redovito liječe rijetko će počiniti ovakvo kazneno djelo, s druge strane i psihički naizgled zdrave osobe mogu počiniti ovakva kaznena djela”.

Na zahtjev Suda vjerojatno će biti provedeno psihijatrijsko vještačenje osumnjičenog koje bi trebalo odgovoriti na pitanje što se dogodilo i je li muškarac bio ubrojiv u trenutku zločina.

 

 

Povratak na Net.hr