LAŽNI BRANITELJI

PROTIV ŠOGORA MILANA BANDIĆA PODIGNUTA OPTUŽNICA: Mile Macan na temelju lažnog ratnog puta zaradio čak 700.000 kuna

Protiv Mile Macana (64), inače šogora zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, podignuta je optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, jer je, kako se njome tereti, sebi “sredio” sudjelovanje u Oružanim snagama RH, navodno, 107 dana borbenog sektora, no u istome nije proveo niti jedan jedini dan.

Naime, Macan koji je inače iz Donjih Mamića, za vrijeme rata je boravio u BIH, no unatoč tome, osigurao si je hrvatsku mirovinu, a to je isto učinio  i Ivan Tomić (53), njegov susjed, također iz Donjih Mamića, i s jednakim učešćem od 107 dana u borbenom sektoru. Tomić je pak tijekom rata cijelo vrijeme radio u Crvenom križu u Grudama, a obojica osim hrvatske mirovine primaju i u BIH invalidnine kao pripadnici HVO-a, doznaje Jutarnji list.

Na temelju anonimne prijave još otprije četiri godine, pokrenuta je istraga koja je u konačnici dovela i do optužnice. Bandićev šogor sebi je prijevarom navodno priskrbio 632.965,18 kuna,  a njegov susjed Tomić 487.951,22 kune.

HOĆE LI BANDIĆU IKAD NETKO STATI NA KRAJ? Uz ovaj popis, javnost se s pravom pita – na što se točno troši novac građana?

Osim invalidske mirovine, od države dobili i stambene kredite, dionice…

Macan je, kako se navodi u optužnici, u veljači 2007. godine podnio zahtjev za priznavanje braniteljskog statusa Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Grada Zagreba, u kojem je neistinito naveo da je 23. studenoga 1991. godine ranjen u Stonu kao pripadnik IX. bojne HOS-a, pri čemu su mu od eksplozije granate ozlijeđene kralježnica i glava, a ujedno je u zahtjevu priložio i neistinitu potvrdu o stradavanju pripadnika OSRH-a od 16. siječnja 2006., lažni prijepis nalaza iz protokola hitnog kirurškog prijema Klinike za kirurgiju KBC-a Split od 13. siječnja 2006. kao i neistinitu medicinsku dokumentaciju KB-a Mostar iz 1995. godine, navodi spomenuti list.

Priložio je i potvrdu Zajednice udruge dragovoljaca HOS-a o stradavanju i ratnom putu, a nakon dobivenog nalaza i mišljenja liječničkog povjerenstva, Macanu je od 1. ožujka 2007. priznat status HRVI-a V. skupine sa 70 posto oštećenja organizma i pravo na osobnu invalidninu od 1109,22 kune na mjesec. Nakon toga je 30. studenoga iste godine koristeći prava koja ostvaruje kao 70-postotni vojni invalid, podnio Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zahtjev za dodjelu stambenog kredita za gradnju kuće. Stambena komisija Ministarstva također nije posumnjala u dokumentaciju pa mu je odobrila 31.500 eura kredita (228.295,72 kune) koji mu je u veljači 2008. sjeo na račun. Riječ je o kreditu s pravom na 70 posto popusta pri otplati, zbog čega mora vratiti 9450 eura, a ostalih je 22.050 eura dar države.

No, osim ovoga, Macan je primao i invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad, a koja je iznosila 5347,62 kune mjesečno.  Macanu je Ministarstvo branitelja RH dodijelilo dionice raznih tvrtki u vrijednosti 53.400 kuna (8 dionica Adriatic Croatia International cluba, 97 dionica Tiska, 298 dionica Kutjeva).

Šogor Milana Bandića, Mile Macan, spominje se i u aferi Agram gdje se zagrebačkom gradonačelniku i Miri Laci, pročelniku Ureda gradonačelnika Zagreba, stavlja na teret da su svojim potpisima odobrili da Mile Macan koristi automobil i vozača Poglavarstva od Zagreba do Pogane Vlake.

Vodstvo IX. bojne dvojca se ne sjeća

Dokumentaciju o vrlo sličnom ratnom putu s ranjavanjem, priložio je i Macanov susjed i prijatelj, koji je od države ishodio potvrdu da je 70-postotni invalid te je dobio stambeni kredit od 63.000 eura u kunskoj protuvrijednosti 456.591,44 kune, a na to je dobio popust 70 posto pa se obvezao vratiti samo 18.900 eura, a ostalih 44.100 eura su dar. Dodijeljene su mu i dionice u vrijednosti 53.400 kuna (8 dionica HUP Zagreb, 16 dionica Kaštelanski staklenici d.d., 102 dionice Luka Rijeka d.d.).

Obojica tvrde da nisu krivi, no u prilog im ne ide da ih se nitko od ispitanih svjedoka IX. bojne, pod čijim su vodstvom bili navodno ranjeni, ne sjeća.

Tako je Boris Samardžija, zdravstveni časnik IX. bojne HOS-a, a koji je za Macana i Tomića čuo tek 2000. kada su se rješavala statusna pitanja bivših pripadnika postrojbi HOS-a, izjavio kako je u ratu bio od lipnja 1991. do lipnja 1996. te da je  u IX. bojnoj imao dužnost načelnika saniteta. Tamo je bio jedini liječnik u postrojbi te tvrdi da u HOS-u nije upoznao ni Macana ni Tomića.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr