Pronašli papire iz kojih se vidi kome je i koliko mita plaćeno

Županijski sud u Zagrebu u utorak je odredio jednomjesečni pritvor za devet osoba uhićenih u akciji Hipokrat i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Još osamnaest uhićenih branit će se sa slobode.

Devet uhićenika u akciji Hipokrat od utorka u podne zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti ponavljanja djela pritvoreno je na mjesec dana. Riječ je o predsjedniku Uprave Farmala Draženu Dedi, te osam njegovih suradnika.

Odlučio je to Županijski sud u Zagrebu udovoljivši time zahtjevu USKOK-a koji provodi istragu protiv čak 76 osoba iz tog trgovačkog društva. Sumnjiči ih se za udruživanje radi primanja i davanja mita, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. Pod istragom je i više od 300 liječnika opće prakse iz cijele zemlje koji su navodno primali mito.

18 priznalo krivnju, branit će se sa slobode

Većina osumnjičenika koji su ispitani priznala je korupciju i navodno iznijela detalje o cijeloj priči. Uz pritvorenih devet, još 18 osoba priznalo je kaznena djela i oni će biti pušteni na obranu sa slobode.

Večernji list piše kako neslužbene informacije govore da su istražitelji našli dokumentaciju iz koje se vidi kome je i koliko mita plaćano. Podmićivanje liječnika, koje je uključivalo i putovanja i bonove u trgovinama, odvijalo se od 2009. godine.

Povratak na Net.hr