'OBIČNA PREPISIVAČINA'?

PROFESOR KOJI JE OPTUŽIO PREDSJEDNIKA USTAVNOG SUDA ZA PLAGIRANJE: ‘Prepisao je 70 posto svog doktorata’

Miroslav Šeparović je na sudu žestoro branio svoj doktorski rad.

“Ja nikoga nisam prokazao iako ne želim štititi plagijatore”, izjavio je na sudu prof. Vjekoslav Miličić kojeg je predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović tužio jer je u svojoj knjizi ‘Ćudoređe i deontologija znanstvenog rada’ naveo da je njegov doktorski rad plagijat.

Godinama istražuje plagiranje

Iznimno žestoko Miličić je branio rezultate svog 25-godišnjeg rada na istraživanju plagijata, dok je Šeparović jednako odlučno tvrdio kako je sve izvore na koje se u radu pozivao citirao. Ovaj slučaj izazvao je i veliku polemiku u javnosti o problematici plagiranja općenito tim više što je izbio nedugo nakon objavljivanja odluke Visoke policijske škole o radu aktualnog zamjenika predsjednika Sabora Milijana Brkića. Brkić je dobio priliku napisati novi rad, te mu u tom slučaju neće biti oduzeto zvanje diplomiranog kriminaliste.

To je ‘obična prepisivačina’

Miličić tvrdi da je u 70 posto Šeparovićevog rada nema uredno navedenih izvora, niti se sadržaj pravilno citira, zbog čega je, prema njegovim riječima to ‘obična prepisivačina’

“Pa citirao sam zakone i presude”, tvrdio je Šeparović, kojem je Miličić uporno objašnjavao da to nije učinio na pravilan, znanstveno prihvatljiv način.

Identitet skriven?

“Koristili ste 49 odluka, a samo njih devet ste citirali”, nastavio je Miličić. Naglasio je kako se iz njegove knjige ne može razabrati o kome se točno radi, jer nije naveo ime i prezime Miroslava Šeparovića, već samo njegove inicijale.

“Očito je da nisam nikoga klevetao”, tvrdio je Miličić koji ni na promociji svoje knjige nije naveo imena osoba čije je radove izdvojio kao primjere plagijata.

Prepisivanje kao standard

“Prepisivanje ne smije postati standard, jer se time obezvrijeđuju svi autori i njihova postignuća. Ovdje ipak najviše zamjeram profesorici Dubravki Hrabar, dekanici Pravnog fakulteta koja je Miroslavu Šeparoviću bila mentorica. Ona u svom svjedočenju nije željela priznati da je prepisivao čak i njezine radove, jer želi na taj način obraniti sebe. Omalovažavala je moju knjigu, a na taj način i ugledne profesore koji su mi bili recenzenti. Čak me nazvala samoproglašenim stručnjakom za plagijat, dok ja držim predavanja na fakutletu na kojem je ona dekanica”, uvjeravao je sud prof. Miličić.

Prijave bez rezultata

No, Šeparović i njegovi odvjetnici zamjerili su mu što u svojoj knjizi nije naveo cjelovite bilješke koje su pratile doktorski rad aktualnog predsjednika Ustavnog suda RH. Miličić koji tvrdi da je zbog Šeparovićeve kćeri, inače studentice prava, štitio identitet plagijatora, priznao je na kraju kako niti jedna njegova prijava za plagijat nije rezultirala poništavanjem znanstvenog rada. Iz toga je Šeparović zakljčio kako se ipak samo radi o njegovim ‘fiks-idejama’.

Suočen s vlastitim doktorskim radom

Miličić je u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu danas čak morao objašnjavati na koji je način citirao sadržaje u svom doktorskim radu iz 1989. godine.

“Ovime pokazujete totalno neznanje o znanstvenim radovima”, poručio je Miličić Šeparovićevim odvjetnicima.

Povratak na Net.hr