NEVJEROJATNO

PROCES KOJI BI TREBAO RAZOTKRITI SPREGU POLITIKE I MAFIJE PONOVNO PREKINUT: I bivša tužiteljica završila na ispitivanju pred sudom

Rijetko viđena scena dogodila se danas na nastavku procesa pokrenutog protiv skupine optužene za trgovinu tajnim informacijama zbog čega su godinama propadale neke od najvažnijih istraga.

Naime, nekad moćna zagrebačka županijska državna odvjetnica Željka Pokupec danas je morala stati pred sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu i objasniti svoje potpise na dokumentaciji iz istrage iz 2008. godine kada je radila kao općinska državna odvjetnica, te povezanost tih dokumenata s aktualnim procesom protiv skupine optužene za trgovinu povjerljivim informacijama iz tajnih uskočkih istraga u kojem, sada kao odvjetnica, zastupa prvoookrivljenog Vladimira Rajića.

Je li zagrebački proces nastavak osječke istrage?

U ovoj nesvakidašnjoj poziciji Pokupec se našla nakon što je USKOK zatražio od suda da preispita može li ona uopće braniti Rajića s obzirom na svoju ulogu u procesu koji je prethodio njegovu uhićenju 2012. godine.

ZAŠTO SE ODGAĐA SUĐENJE OVIM LJUDIMA? Optuženi su za ‘miniranje’ tajnih istraga protiv Bandića, Sanadera, Petrača…

Naime, te 2008. godine istraživane su malverzacije sa zemljištima u Baranji s čim je povezivan i osječki poduzetnik Željko Biloš, koji je i sad među optuženima za kupnju tajnih podataka iz istraga. Biloš je, kako proizlazi iz njegovih tajni snimljenih razgovora bio opsjednut strahom od istražitelja, te je cijelo vrijeme panično pokušavao provjeriti je li mu policija za petama i prisluškuje ga li se.

Potpisivala dokumente s oznakom vrlo tajno

“Nisam ni na koji način postupala u tom predmetu, niti sam bila uključena u realizaciju tajnih mjera vezanih za ovu optužnicu”, rekla je pred sudskim vijećem Željka Pokupec objasnivši kako je jedan dokument 2011. godine koji se odnosio na tajno praćenje potpisala zato što joj je to Pravilnik o radu Državnog odvjetništva nalagao.

“Bila sam na funkciji općinske državne odvjetnice u Zagrebu i morala sam staviti svoj potpis jer se radilo o dokumentu koji je imao oznaku vrlo tajno. No, to je bilo sve. Ionako se radilo o predmetu iz nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva koji s ovim slučajem nema nikakve veze”, rekla je bivša državna odvjetnica, a Vlado Rajić pred sudskim vijećem je potvrdio kako želi da ga ona i dalje zastupa u ovom sudskom postupku.

USKOK: Ne smije biti odvjetnica Vladi Rajiću

Da Željka Pokupec nije samo stavila svoj potpis, jer to nije ni morala, tvrdi pak Slobodan Šašić, zamjenik ravnateljice USKOK-a koji je i tražio da joj se uskrati pravo da bude u ulozi braniteljice u ovom slučaju.

“Nije točno da je Željka Pokupec morala potpisati taj dokument, jer su takve dokumente potpisivali i njezini zamjenici i to vrijeme, a sasvim je jasno da su u pitanju optužbe koje se povezuju i s ovim predmetom”, primijetio je Šašić.

Na kraju je sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo njegov zahtjev za izuzećem odvjetnice Pokupec, ali je istovremeno odbijen i njezin zahtjev za izdvajanjem iz sudskog spisa nezakonitih dokaza, točnije naloga iz 2012. godine na osnovu kojih su Vlado Rajić i ostali okrivljeni u ovom slučaju tajno praćeni.

Nezakoniti dokazi i dalje su u sudskom spisu?

Naime, među argumentima za potrebu izdavanja tog tajnog nadzora bila je i službena bilješka iz 2007. godine kada je nadziran Biloš. Pokupec je ocijenila da je nedopustivo informacijama iz drugog slučaja koji nije urodio kaznenim progonom nakon toliko godina argumentirati zahtjev za prisluškivanje i praćenje, pa je tražila da ih se kao nezakonite izdvoji iz sudskog spisa. Još nekoliko odvjetnika tražilo je izdvajanje nezakonitih dokaza, iako je već takvih zahtjeva u ovom slučaju bilo, te su odbijeni.

Bilo kako bilo, slučaj je, s obzirom na to da strane nezadovoljne odlukom vijeća Županijskog suda u Zagrebu imaju pravo žalbe, ponovno otišao na Vrhovni sud Republike Hrvatske. Iako su Vlado Rajić i skupina upletena u ove malverzacije uhićeni još 2012. godine pravi sudski rasplet još nije ni započeo. Tek je pročitana optužnica i svi okrivljenici, među kojima su uz Rajića i Biloša, policijski službenici koji su prodavali informacije, Josip Petrović, savjetnik u MOL-u, poduzetnici Igor Mlinar i Rudolf Krpina, te slavonski moćnici Stipe Barišić Moljac i Damir Ivić, izjavili su da nisu krivi. Sada će se čekati odluka Vrhovnog suda.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr