AFERA AGRAM

BANDIĆ I PRIPUZ STIGLI NA SUD, JOŠ JEDAN OKRIVLJENIK PRIZNAO KRIVNJU USKOK-u: Mimo natječaja zaposlio sadašnju direktoricu Plinare

Optužnica Milana Bandića i njegove najbliže suradnike tereti za malverzacije teške oko 23 milijuna kuna

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas se održava pripremno ročište u aferi Agram kada bi se trebao potvrditi datum početka suđenja.

Bivši direktor Plinare Ante Dodig nagodio se s USKOK-om u aferi Agram i priznao svoju ulogu u nezakonitom zapošljavanju u gradskim službama. Njegov odvjetnik Mate Matić potvrdio je da je sporazum postignut, a kazna će biti objavljena danas u 14 sati, no riječ je, doznajemo, o uvjetnoj sankciji. Dodig se teretio da je mimo natječaja na zamolbu Slobodana Ljubičića i Petra Pripuza zaposlio Tihanu Colić, sadašnju direktoricu Gradske plinare Zagreb

Matić smatra kako je to bilo najbolje rješenje za njegovog klijenta, jer je evidentno da će ovaj postupak jako dugo trajati te samim time jako dugo opterećivati i njegov privatni i poslovni život.

Drugi je to okrivljenik koji je u ovom megaprocesu priznao krivnju. Prvi je to još na početku afere Agram učinio Dragutin Kosić koji je također dobio uvjetnu kaznu.

Optužnica Milana Bandića i njegove najbliže suradnike tereti za malverzacije teške oko 23 milijuna kuna. Prva optužba odnosi se na sumnjivu zamjenu zemljišta između Grada Zagreba i tvrtke Bramgrad na čemu je zagrebački proračun oštećen za 20,3 milijuna kuna.

Naime, grad je s tom tvrtkom u siječnju 2012. zamijenio zemljište na Trnju za parcelu na Peščenici koje, kako stoji u optužnici, nisu bile ni približno iste vrijednosti.

Optuženi su i za nezakonito zapošljavanje u gradskoj upravi. To je Bandić sa svojim suradnicima omogućavao iako se radilo o zaposlenicima koji nisu zadovoljavali uvjete za radna mjesta što su ih dobili. Mimo pravila, i na štetu gradskog proračuna, Bandić je dopuštao i korištenje gradskih službenih vozila.

Tu je i točka optužnice što se odnosi na Bandićev pokušaj da utječe na jednu od ključnih svjedokinja, Vidu Demarin, koja je bila predsjednica Upravnog odbora Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti.

Nju je Bandić, nakon što je istraga zbog ostalih malverzacija već bila otvorena, u veljači 2015. godine tražio da potpiše dokument prema kojem bi njegove umjetnine, što ih je USKOK trebalo blokirati, postale navodna imovina njezine Zaklade. No, na Bandićev zahtjev ugledna profesorica nije pristala.

Između ostalih, na Županijski sud su stigli Milan Bandić i Petar Pripuz praćeni svojim odvjetnicima.

Povratak na Net.hr