OTVORENA NOVA ISTRAGA

PRIJEVARA TEŠKA 2 MILIJUNA KUNA: Urota dvojice riječkih direktora za isisavanje novca iz svojih firmi

Gotovo dva milijuna kuna teška je prijevara zbog koje je istragu otvorilo riječko tužiteljstvo nakon što je trag novca pronađen na računima u Austriji i SAD.

U pitanju su malverzacije od prije nekoliko godina koje su na površinu isplivale nakon propasti riječke tvrtke upletene u njih. Kako doznajemo, istražuju se poslovni odnosi tvrtke AC Oprema koja je surađivala s riječkim brodogradilištima dok joj je na čelu bio Dubravko Šimić, ali i američkom kompanijom International Tehnology Trade (ITT), što ju je registrirao Damir Durn. Ta je tvrtka imala poslovne račune otvorene i u Austriji.

Računi stizali

Između 2005 i 2010. godine, kako se sumnja, ITT je AC Opremi ispostavila devet računa. Na njima su bile navedene različite usluge u brodogradnji, no sada istražitelji vjeruju da su bile samo paravan za izvlačenje novca.

Američka tvrtka preko koje je izvlačen novac

Naime, u rješenju o pokretanju istrage stoji da te usluge nisu doista pružene, a bez obzira na to Šimić je odobrio njihovo plaćanje. Novac je isplaćivan na računu Austriji, gdje ga je Durn, budući da je bio jedini ovlašen za raspolaganje tim sredstvima, podizao.

Podijelili novac

Dio tog novca zadržao bi za sebe, a dio je prebacivao na račun što ga je Šimić imao u istoj banci.

U periodu koji se istražuje dvojac je podijelio ukupno 256.052,86 eura. I Šimić i Durn tvrde kako se ne radi ni o kakvoj prijevari, već stvarnom poslovnom odnosu i stvarnim uslugama za koje su računi ispostavljani.

Povratak na Net.hr