NOVA VRSTA PRIJEVARE

PREVARANTI IMAJU NOVU STRATEGIJU: Starijem čovjeku rekli da će mu dezinficirati kuću pa mu ‘počistili’ novčanik

Dvoje lopova reklo je starije muškarcu iz Tounja da će mu dezinficirati kuću zbog koronavirusa, pa su mu ukrali novac

Kako bi uspjeli u svome naumu lopovi i prevaranti često se prilagođavaju novonastaloj situaciji te smišljaju nove podvale kako bi ušli u domove građana i potom ih opljačkali. Ovu su teoriju u praksi pokazale dvije nepoznate osobe koje su u ponedjeljak pokucale na vrata 75-godišnjaka iz Tounja i rekle mu da rade dezinfekciju kuće zbog koronavirusa.

Naivni muškarac ih je pustio u kuću, a oni su, zahvaljujući njegovoj nepažnji, “počistili” i njegov novčanik, piše Kaportal. “Ne provode se dezinfekcije privatnih prostora te upozoravamo na novi vid prijevara i krađa. O svim saznanjima o ovakvim događajima obavijestite policiju pozivom na broj 192. S obzirom da postoji mogućnost da na ovakav način građani postanu žrtve prijevare, upozoravamo ih da olako ne nasjedaju pričama nepoznatih osoba, da povećaju oprez i pripaze koga puštaju u svoj dom”, upozorili su iz Policijske uprave karlovačke, kojoj to očito nije bio prvi takav slučaj.

Korisni savjeti

Iz policije podsjećaju da se prevaranti najčešće predstavljaju kao službene osobe, dostavljači pošiljaka, inkasatori, pripadnici vjerskih zajednica, medicinsko osoblje ili kao prodavači određenih proizvoda. Kako bi se građani zaštitili od prijevara i krađa, ponovljeni su uobičajeni savjeti.

“Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi. Za djelatnike raznih tvrtki tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice. Vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata, kroz ‘špijunku’ ili korištenjem sigurnosnog lanca. Ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti, budite sumnjičavi. Ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede. Budite oprezni i preko telefona nemojte odavati niti jedan podatak o kartici ili svoje identifikacijske podatke. Dojavite policiji na broj 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama”, savjetuju iz PU karlovačke.

Povratak na Net.hr