NEMA VIŠE PRAVA NA ŽALBU

PRESUDA ZA KRVAVU PLJAČKU FINE JE KONAČNA: Nakon više od 10 godina zna se tko je ubio dvojicu zaštitara

Odbijene su sve žalbe na ranije presude i sada je ovo brutalno razbojništvo pravomoćno rasvjetljeno.

Krvava pljačka Fine u rujnu 2005. godine kada su ubijena dvojica zaštitara tvrtke Sokol Marić Security i ukradeno nešto manje od dva milijuna kuna sada je formalno do kraja razriješena.

Dugotrajni zatvor

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu potvrdilo je da je Vrhovni sud RH odbio žalbu Dubravka Žugelja, prvookrivljenog u ovom slučaju čime je presuda kojom je osuđen na 40 godina zatvora postala pravomoćna.

Dubravko Žugelj
Žugelj je osuđen na 40 godina zatvoraFoto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Žugelj je, s obzirom da je dobio dugotrajni zatvor, imao pravo i na treću žalbu, ali su ju vrhovni suci odbili i potvrdili presudu kojom je proglašen krivim za dvostruko teško ubojstvo, te razbojništvo.

Okončan je tako nakon više od deset i pol godina maratonski proces kojim se pokušavalo utvrditi tko je tog 5. rujna 2005. godine u 14 sati, 48 minuta i 52 sekunde upao u Finu i odmah s vrata zapucao u zaštitare Dragu Renara i Stipu Mušana, koji su uspjeli uzvratiti s tek nekoliko hitaca. Već 75 sekundi kasnije skupina pljačkaša bježala je iz poslovnice odnoseći gotovo dva milijuna kuna u vrećama. šuti.

Boršićevo priznanje

Dubravka Žugelja kao počinitelja ovog nedjela prokazao je Ivan Boršić, vođa pljačkaške skupine, već ranije pravomoćno osuđen na deset godina kazne što ih je dobio za svoju ulogu u tom prepadu. Slučaj se počeo rasplitati u siječnju 2011. godine, kada je Boršić progovorio. Prije toga istražitelji su pred sud doveli skupinu predvođenu Nenadom Filipovićem tereteći je za to isto nedjelo. No, nisu donijeli dovoljno dokaza da ih osude.

Ivan Boršić
Ivan Boršić prokazao je Dubravka Žugelja kao ubojicu zaštitaraFoto: Slavko Midzor/PIXSELL

 

Drugi pokušaj rasplitanja ovog slučaja krenuo je od Boršićevih riječi. Osim što je priznao vlastitu krivnju, razotkrio je i ostale sudionike tog pljačkaškog pohoda – prije svih Žugelja, koji je ustrijelio zaštitare.

Prva presuda, kojom je Žugelj već bio nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, pala je na Vrhovnom sudu RH, zbog već poznatog “načela kontradiktornosti”. Boršić je, naime, iznio obranu u kojoj je okrivio sebe i ostale sudionike, no nije želio odgovarati na pitanja.

Negirao krivnju

Nakon ponovljenog procesa krivnje je oslobođen i Ante Roso, za kojeg je Boršić tvrdio da je glavni organizator pljačkaškog pohoda na Finu. I Žugelj je zbog toga pokušao umanjiti istinitost Boršićevih riječi, tim više što je i sam od prvog dana poricao krivnju.

ante roso
Ante Roso oslobođen je krivnje da je bio mozak pljačke FineFoto: Daniel Kasap/PIXSELL

 

No nije mogao objasniti kako su u automobilu što je pronađen nakon pljačke istražitelji pronašli šiltericu s njegovim DNK. Njegova obrana tijekom cijelog procesa dovodila je u pitanje zakonitost tog dokaza.

Nakon bijega razbojnici su novac ukrade u Fini podijelili, pa će Žugelj, kako je to utvrđeno pravomoćnom presudom morati u roku od 15 dana vratiti državi 383.805 kuna.

Povratak na Net.hr