PONOVLJENO SUĐENJE

IZREČENA NAJVIŠA KAZNA ZA NARUČENO UBOJSTVO: Ubio osječkog poduzetnika i njegovu prijateljicu pa osuđen na 40 godina zatvora

Davor Čizmok ubio je osječkog poduzetnika Peru Martića po narudžbi Damira Handanovića koji je želio preuzeti Martićev biznis s aparatima za igre na sreću, a nesretna žena bila je kolateralna žrtva jer se slučajno zatekla na mjestu događaja

Na Županijskom sudu u Osijeku danas je izrečena presuda Davoru Čizmoku (37) koji je za dvostruko ubojstvo počinjeno u ožujku 2004. godine osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina.

Naručeno ubojstvo

Čizmok je osuđen zbog ubojstva osječkog poduzetnika, tada 38-godišnjeg Pere Martića, te njegove prijateljice Jadranke Modrić koja se zatekla na mjestu zločina u osječkom hotelu Turist.

Osim Čizmoku, sudilo se i Damiru Handanoviću, koji je naručio Martićevo ubojstvo.

Na prvom suđenju i Čizmok i Handanović bili su oslobođeni optužbe, no Vrhovni sud ukinuo je presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Čizmok je Martića ubio po narudžbi Handanovića koji je od ovoga želio preuzeti aparate za igre na sreću te automat-klub koji je ovaj vodio. Nesretna žena bila je neplanirana žrtva ovog zločina jer se zatekla u Martićevom stanu u vrijeme ubojstva.

Davor Čizmok osuđen je na 40 godina zatvora

Poništena oslobađajuća presuda

I tijekom ponovljenog suđenja Čizmok i Handanović tvrdili su da nisu krivi te su odbacili optužbe – Čizmok za dvostruko ubojstvo, a Handanović za poticanje na ubojstvo.

Vrhovni sud poništio je oslobađajuće presude smatrajući da u presudi nisu bili navedeni razlozi o odlučnim činjenicama te da su razlozi navedeni u obrazloženju pobijane presude bili posve nejasni. Osim toga, u spisima nije bilo sadržaja tajno snimljenih razgovora Čizmoka i jednog zaštićenog svjedoka te sadržaj njihove SMS-prepiske.

Upravo su iskaz zaštićenog svjedoka i njegovi tajno snimljeni razgovori s Čizmokom bili ključni dokazi policiji i Državnom odvjetništvu prilikom podizanja optužnice.

No, budući da stotinjak svjedoka saslušanih u prvom postupku nisu teretili okrivljene, sud je oslobodio Čizmoka i Handanovića.

Pravosudna policija odvodi u zatvor Davora Čizmoka na izdržavanje kazne u trajanju od 40 godinaFoto: Davor Javorovic/PIXSELL

Povratak na Net.hr