Presuda Sanaderu, HDZ-u i ostalima idući utorak

Nakon gotovo dvije godine završena je glavna rasprava u slučaju Fimi media. Nepravmoćnu presudu Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalim optuženicima, koje se tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz javnih tvrtki, sudsko vijeće objavit će idući utorak u 10 sati. U svom završnom govoru Mladen Barišić još jednom priznao krivnju, te je izrazio kajanje za sve što je učinio.

Iako ga je obrana Sanadera tijekom cijelog postupka prozivala da ga lažno tereti kako bi sebi osigurao blažu kaznu, Mladen Barišić i danas odlučno odbacuje te opužbe.

‘Barišić je bio naivan’

“Pred ovim sudom sam iskreno iskazivao i bez kalkulacija ispričao sve što mi je bilo poznato i to na istinit način. Još jednom se ispričavam svima koje sam povrijedio i kajem se”.

“Barišić je bio naivan, Sanader ga je uvjerio da su pravi prijatelji, a zapravo ga je samo iskoristio za vlastite potrebe”, rekao je Barišićev branitelj Rajko Mlinarić.

“To znači da je Sanader svjesno zloupotrijebio Barišića te ga je obmanjivao izjavama o prijateljstvu u čijoj je pozadini bio isključivo osobni interes, te interes stranke koju je vodio. Za to mu je trebao Barišić, nenametljiv, poslušan i očito impresioniran čovjek”.

‘Živi skromno, sam u malenom stanu’

Odbacio je Mlinarić i Sanaderove tvrdnje da je Barišić za sebe zadržao novac.

“Kod Barišića nisu pronađeni ni novac, ni nekretnine. On živi skromno, sam u malom stanu”.

Zbog priznanja krivnje obrana je zatražila da se Barišiću odredi uvjetna, odnosno bezuvjetna kazna zatvora od šest mjeseci, što je puno blaže od USKOK-ovih tri godine zatvora.

Maček: U ovoj sudnici sjedim ponizno, ali sjedim i ponosno

Obrana Ratka Mačeka zatražila je oslobađajuću presudu jer, tvrde, nije dokazana njegova krivnja, a sam Maček je ustvrdio.

“Dvije godine u ovoj sudnici sjedim ponizno, ali sjedim i ponosno, jer nisam kriv. Ivo Sanader ni itko drugi nije me vrbovao za zločinačku organizaciju niti bih ja ikada na to pristao”.

Odvjetnik bivše HDZ-ove blagajnice Branke Pavošević zatražio je umjesto USKOK-ovih godinu i pol zatvora blažu kaznu jer je, kako je rekao, ona samo izvršavala naredbe.

Jurak traži rad za opće dobro

Branitelj Nevenke Jurak oštro se usprotivio kazni od dvije godine zatvora, poručivši da je ona priznala krivnju i pomogla u istrazi te je stoga zatražio da joj se odredi rad za opće dobro.

Podsjetimo, USKOK je za Sanadera zatražio najdulju zakonom predviđenu kaznu, koja ne može biti duža od 15 godina, te oduzimanje 23,7 milijuna kuna, dok bi stranka HDZ, proglase li je u utorak krivom, u proračun trebala vratiti 30 milijuna kuna.

Povratak na Net.hr