RODITELJI TRAŽE PRAVDU

PRESUDA KOJA ĆE POTRESTI HRVATSKU: ‘Ubio je moju kćerkicu Leu, a sud je odlučio da nitko nije kriv za njezinu smrt!’

Hoće li roditelji poginule petogodišnjakinje dočekati pravdu za svoje dijete?

Zbog smrti petogodišnje Lee koja je pred očima svoje majke poginula 6. listopada 2011. godine kada je na nju u Podbrestu nedaleko od Čakovca naletio tada 25-godišnji vozač, nitko neće odgovarati. Leina prijateljica Lana (5) u toj je nesreći ozlijeđena. Smrt jedne i ozljeda druge djevojčice ostat će nekažnjene, nakon što je nedavno Općinski sud u Čakovcu donio oslobađajuću presudu protiv vozača.

Roditelji pokrenuli postupak

Iako tužiteljstvo protiv njega nije željelo pokretati postupak roditelji malene Lee nastavili su kazneni progon protiv vozača u želji da smrt njihova djeteta bude rasvijetljena, te da 25-godišnjak koji je skrivio nesreću bude osuđen. To se, međutim, nije dogodilo.

Prema optužnici što su je roditelji podigli protiv vozača, on je tog 6. listopada 2011. godine oko 15 sati vozio svoj Polo Ulicom Vladimira Nazora kroz Podbrest. Brzina mu je bila oko 70 kilometara na sat. Stisnuo je toliko papučicu gasa uvjeren da će bez obzira na prebrzu vožnju moći na vrijeme stati ako naiđe na neku prepreku. No, tada su se pred njegovim vozilom našle djevojčice. Počele su prelaziti kolnik ispred Golfa koji je bio parkiran na ulazu u dvorište kuće na broju 20. Lea je podlegla teškim ozljedama, dok je Lana preživjela.

Majčino svjedočenje

“Sjećam se da sam primijetila taj Golf parkiran u ulici i pomislila ‘gle, glupaču kako se ne zna parkirati’. Moja Lea igrala se s Lanom jer su nedugo prije nesreće došle s izleta. Rekla mi je da idu u šetnju. Pustila sam je jer je bila vrlo samostalna. Često je išla sama u šetnju ili u dućan. Znala je pravilno prelaziti ulicu. Ispratila sam ih iz dvorišta”, prisjetila se shvrana majka male Lee koja je u sljedećem trenutku čula dva udarca.

“Potrčala sam prema cesti i vidjela svoju djevojčicu kako leži na cesti. Pokušavala sam joj dati umjetno disanje. Tada sam čula Lanu kako tiho plače, a vozač je stajao u blizini i hvatao se za glavu. Sjećam se da je govorio ‘Što sam napravio, nisam ih vidio, nisam ih vodio’. U jednom trenutku primijetila sam da onaj Golf više nije parkiran na istom mjestu”, svjedočila je majka poginule petogodišnjakinje.

Koban Golf

Kasnije će se ispostaviti da je upravo posljednji dio njezina svjedočenja, o preparkiranom Golfu bio ključan za rasplet ovog tragičnog slučaja.

No, prije toga vještak za promet utvrdio je da je vozilo Ulicom Vladimira Nazora naišlo brzinom od oko 60 kilometara na sat. Zaključio je to po udaljenosti na kojoj su završila tijela djevojčica.

“Primile su brzinu vozila nakon naleta, te su odbačena na udaljenost od oko 27 metara”, opisao je vještak strašne detalje nesreće. “Da bi izbjegao nalet morao je voziti 28 kilometara na sat”, dodao je.

Uz majku male Lee, još dvojica svjedoka, vozači traktora koji su naišli Nazorovom ulicom, opisali kako je Golf bio parkiran tako da mu je stražnji dio bio gotovo na cesti. To je potvrdila i vozačica koja ga je parkirala: “Svratila sam kod prijateljice i parkirala pred njezinom kućom. Kad sam shvatila da se dogodila nesreća, rekla mi je da ga maknem kako bi Hitna pomoć mogla prići”.

Brzina nije važna?

Na kraju se ispostavilo da je upravo pozicija njezina Golfa bila kobna. Jer zbog njega vozač Pola nije mogao vidjeti djevojčice, niti reagirati, bez obzira kojom je brzinom vozio. Drugi vještak ocijenio je da je 25-godišnjak ipak vozio mnogo brže. Na kraju je sud morao angažirati i trećeg vještaka kako bi pokušao rasvijetliti što se u Podbrestu dogodio.

Uslijedilo je mučno, tehnički precizno analiziranje kretanja Pola, položaja Golfa i put kojim su djevojčice krenule preko ceste.

“Mehanizam odbačaja oštećene na ovisi samo o usmjerenju vozila, nego i još nekoliko važnih elemenata. Jedan od njih je činjenica da je u pitanju dijete koje ima nisko težište. Zato udar u takvo tijelo izgleda kao udar kamiona ili autobusa u tijelo odrasle osobe. U konkretnom slučaju noga oštećene bila je naprijed, te je udarom tijelo dobilo rotaciju u desno”, opisao je precizno vještak kojem je sud na kraju i povjerovao.

Evo što je zaključio sud

“Zaključili smo, na osnovu vještačenja, da je 25-godišnjak vozio oko 60 kilometara na sat, a ne 70 kako mu se stavlja na teret. Reagirao je kada su djevojčice iza parkiranog Golfa krenule preko kolnika. nema dokaza da je prekršio Zakon o sigurnosti prometa na cestama, niti dokaza da je na dovoljnoj udaljenosti vidio djevojčice. Zbog toga smo i donijeli oslobađajuću presudu”, objavio je Općinski sud u Čakovcu.

Osim što nisu dobili pravdu za svoju kćer roditelji male Lee još će, ako ova presuda postane pravomoćna, morati platiti i gotovo 12 tisuća kuna sudskih troškova.

Povratak na Net.hr