VATROGASCI I DALJE DEŽURAJU

‘PREMRO SAM OD STRAHA’; MJEŠTANIN ČIOVA O POŽARU: ‘Rastužuje me priča da to podmeće mafija koja želi građevinske terene’

‘Posebno me rastužuje priča da to podmeće mafija koja želi zeleni pojas pretvoriti u građevinski teren; ono, zapališ šumu, pa kad više nije zelena, nego crna, dozvoli se gradnja’

Nakon nezapamćenog požara na Čiovu, situacija još uvijek nije potpuno gotova. DVD-ovi Okruk, Seget, Slatine, Marina i DVD Trogir i dalje dežuraju jer je vruće i vjetrovito tako da opasnost nije nestala, javlja Slobodna Dalmacija.

“Čuo sam dok sam bio u Kaštelima, premro sam od straha! Muka mi je bila više zbog drugih, jer sam izračunao da se požar neće uspjeti dobaciti skroz do mene, mada se nikad ne zna”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Nikola Madžar, inače iz Tomislavgrada, koji je sad stalno na teško opožarenom predjelu Pivetova glavica na Čiovu.

Njegov Susjed Niko Stanić kaže da ga je požar zatekao na kupanju na plaži Tatinje. “Vidio sam crni oblak i rekao: Ajme! Dobro je završilo, ovo nam je pouka da moramo biti na oprezu i u posezoni.”

ZBOG VELIKOG POŽARA NA ČIOVU MORALI EVAKUIRATI DVIJE KUĆE: Na terenu je bilo čak stotinu vatrogasaca i dva kanadera

Nije bilo očekivano

Predstavnik stanara apartmanske vile na rubnom dijelu Okruga Gornjeg kod požarišta u Donjem, Ćazim Mezirović, kaže da u rujnu, u mirnoj posezoni, nije očekivao tako nešto. “Vidio sam dim, nanijelo je i nešto pepela na balkon, odmah sam pohitao ako treba pomoć! Imam završenu vatrogasnu obuku, jednom sam i gasio vatru u Zaostrogu, ima od toga više godina. Iz Tuzle sam inače, a živim u Švedskoj, u Stockholmu, na Čiovu budem cijelo ljeto jer sam u penziji.

U ovoj kući je osam apartmana različitih vlasnika, uglavnom smo dosad imali najviše problema tu u blizini s korovom i smećem, požar nas je šokirao. Posebno me rastužuje priča da to podmeće mafija koja želi zeleni pojas pretvoriti u građevinski teren; ono, zapališ šumu, pa kad više nije zelena, nego crna, dozvoli se gradnja. A ja baš tamo gdje je bio požar prije dvadeset dana brao kadulju, ljekovito bilje, milina. Sad je tamo pepeo i dim… Žalosno i tužno”, rekao je za Slobodnu Dalmaciju Mezirović.

OGLASILA SE POLICIJA: ‘Požar na Čiovu izazvao hrvatski, a ne njemački državljanin. Ispričavamo se na pogrešci’

Požar podmetnuo hrvatski državljanin

Podsjetimo, splitska policija izvijestila je da je požar na Čiovu izazvao uhićeni 36-godišnji hrvatski državljanin s prebivalištem u Njemačkoj, a ne njemački državljanin kako su ranije izvijestili. Glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić pojasnila je da je u jučer objavljenom priopćenju pogrešno navedeno da je uhićeni 36-godišnjak državljanin Njemačke.

Prvi veliki požar u Okrugu Gornjem na Čiovu buknuo je u nedjelju nešto prije 16 sati, a nešto kasnije su buknula još tri požara. Izgorjela je borova šuma, a u jednom trenutku su bili ugroženi i stambeni objekti. Piroman je vrlo brzo otkriven, uhićen i u ponedjeljak predvečer, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku.

NIJEMAC SPALIO POLA ČIOVA: Policija uhitila čovjeka koji je izazvao četiri požara blizu kuća

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr