SPORA, ALI DOSTIŽNA PRAVDA?

PRAVOSUDNA TRAKAVICA TRAJE VIŠE OD 5 GODINA: Suđenje inspektoru optuženom da je štitio prostituciju u Zagrebu još uvijek nije počelo

Optužnica Merkaša tereti da je u šest godina, koliko je štitio lanac prostitucije u Zagrebu, zaradio najmanje 162 tisuće eura.

Ni pet i pol godina od uhićenja nije započeo proces policijskom inspektoru Mislavu Merkašu optuženom da je štitio prostituciju u Zagrebu. Naime, Merkaš je tražio izuzeće predsjednice sudskog vijeća sutkinje Daniele Kustec, jer nije riješila njegove brojne prigovore prije nego što je zakazala početak suđenja.

Među njima su bili zahtjev za izuzećem tužitelja jer nemaju dovoljno staža, zahtjev za izdvajanjem iskaza suokrivljenih jer nisu na prvom ispitivanju imali branitelje, izdvajanje naloga za prisluškivanje jer nisu bili dovoljno obrazloženi…

No, nakon što je taj njegov zahtjev odbijen, suoptuženi Tomislav Brnjas zatražio je izuzeće zamjenika ravnateljice USKOK-a. O tome odlučuje glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, pa je početak suđenja danas ipak odgođen.

Optužnica Merkaša tereti da je u šest godina, koliko je štitio lanac prostitucije u Zagrebu, zaradio najmanje 162 tisuće eura.

Novac je dobivao jer je osobama za koje je znao da organiziraju pružanje seksualnih usluga redovito dojavljivao povjerljive podatke o početku i dovršetku policijskih akcija, tzv. racija, usmjerenih na otkrivanje i sprečavanje prostitucije. Većina prostitutki optuženi zajedno s Merkašem upravo to je i priznala.

Merkaš je osim informacija o racijama ‘prodavao’ i podatke o tajnom nadzoru, odnosno prisluškivanju telefona, praćenju i slično. U skupinu je, kako sumnja USKOK, bila uključena i njegova supruga koja je svodnicima dostavljala mobitele preko kojih su razgovarali i navodno ih vrlo često mijenjali kako im ne bi ušli u trag.

Članove skupine se tereti i da su prostituciju, osim preko interneta, oglašavali i u oglasnicima, a dio optuženika tereti se da su radili ‘pomoćne poslove’ poput unajmljivanja stanova ili dovoženja klijenata i prostitutki.

Povratak na Net.hr