PRVI PUT U HRVATSKOJ

POZNATI PEDIJATAR OSUĐEN NA GODINU DANA ZATVORA: Kriv je za smrt Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova

Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da će neki liječnik zbog nesavjesnog liječenja koje je rezultiralo smrtnim ishodom morati na odsluženje zatvorske kazne

Poznati zadarski pedijatar, primarijus dr. Darko Radmana (70), pravomoćno je osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora zbog nesavjesnog liječenja kojim je u veljači 2015. skrivio smrt Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Sv. Filipa i Jakova oboljelog od šarlaha.

Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da će neki liječnik zbog nesavjesnog liječenja koje je rezultiralo smrtnim ishodom morati na odsluženje zatvorske kazne, piše Zadarski.hr.

Dužan platiti troškove

Pravomoćnu presudu protiv dr. Radmana donio je Županijski sud u Slavonskom Brodu 24. kolovoza, a osim zatvorske kazne dr. Radman je dužan platiti sudski trošak vještačenja i pristupa vještaka na raspravu u ukupnom iznosu od 23.669 kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti pod prijetnjom ovrhe.

ISTRAGA ZBOG SMRTI DJEČAKA ‘Nisu obavljene niti osnovne pretrage’

Također je dužan naknaditi nužne izdatke oštećenika i njegova zakonskog zastupnika te nagradu i nužne izdatke njegova opunomoćenika.

Teško zanemarivanje

Podsjetimo, Dr. Radman je optužen da je kao dežurni pedijatar, 15. veljače 2015. godine, nakon što je dijete zbog pogoršanja zdravstvenog stanja dovezeno u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći u zadarskom Domu zdravlja, propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage.

Propustio je i propisati mu prikladnu terapiju za liječenje šarlaha iako je znao da je dječaku dva dana ranije dijagnosticiran, da pije lijek “sumamed”, da je febrilno, otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem, s čime su ga upoznale majka i baka djeteta koje su bile u njegovoj pratnji.

 

Povratak na Net.hr