STRAVIČNA BUKTINJA

TEŠKA BORBA S VATRENOM STIHIJOM: Bura ne jenjava, vatra u Pristegu stigla nadomak kuća; stiže pomoć iz cijele Hrvatske

Gori na više mjesta u Zadarskoj županiji. Požarišta su duga i po nekoliko kilometara, teren je nepristupačan i miniran, a situaciju gasiteljima otežava i bura. Prijepodne je najteže bilo na području Benkovca i Vrane, a tijekom poslijepodneva se vatra približila Zadru. Trenutačno je najgore stanje na području Promine i Drniša gdje su upućeni pozivi na evakuaciju stanovništva.

23:50 U Pristegu  je vatra došla do kuća. Na terenu je 30-ak vatrogasaca s 10-ak vozila. Svi vatrogasci smješteni su iza kuća. Pomaže i lokalno stanovništvo. Nitko još nije evakuiran.

“Vjerujem da ćemo obraniti kuće iako puše bura i bit će to velika bitka s vatrom”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1.

Pred vatrogascima je burna noć. Bura i dalje nije popustila, a zbog mraka kanaderi su se povukli već iza 19 sati. Ujutro će poletjeti već oko 6 sati.

U međuvremenu, na obali su buknuli novi požari, kod Omiša te kod Brela zbog čega je zatvorena Jadranska magistrala na tom dijelu te se vozače preusmjerava na okolne prometnice.

Vatrogascima pristiže pomoć u ljudstvu i mehanizaciji iz cijele zemlje.


23:06 Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković izjavio je kako je u ovom trenutku na požarištima u okolici Zadra stotinjak vatrogasaca te 70-pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

Trenutačno se velika vatrena fronta približava kućama u Pristegu. ”Vatrogasci su raspoređeni i obranit će kuće”, rekao je Tucaković.

Dodao je da su u posljednja 24 sata samo na području zadarske županije buknula 32 požara.

Požar na Promini gori od poslijepodneva 17. kolovoza, kad je izbio kod sela Razvođa. Nakon kiše koja je pala u noći sa subote na nedjelju činilo se da je požar pod kontrolom, ali se zbog jakog vjetra vatra u ponedjeljak opet razbuktala i prešla vrh planine. U ovom trenutku vatrena linija duga je nekoliko kilometara, a najviše gori kod Trbounja.

Zračne snage nisu ga mogle gasiti zbog jakog vjetra, ali i zbog toga što su kanaderi i air tractori morali biti aktivni u drugim županijama.

Prema posljednjem izvješću koje je Državna uprava za zaštitu i i spašavanje (DUZS) objavila u ponedjeljak do 21.30 sati, na području Šibensko-kninske županije aktivni su požari na Promini te kod vodotornja i jezera Bribinj u Ivoševcima kod Kistanja.


Proglašena velika nesreća za grad Drniš i područje Šibensko-kninske županije

22:40 Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk je na prijedlog Načelnika Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije proglasio veliku nesreću za područje Šibensko-kninske županije, a to je isto učinio i za grad Drniš gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Na zajedničkoj sjednica Stožera civilne zaštite Grada Drniša i Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije je analizirana situacija na požarištu na području planine Promina. Zbog jakog vjetra i stanja vegetacije na tom području požar se širi.

Zaključak oba Stožera je da je prioritet zaustaviti širenje požara između Lišnjaka i Velušića. Zatražit će se dodatne vatrogasne snage iz unutrašnjosti kao i iz drugih županija i to u vidu 10 šumskih vozila, pet autocisterni te 100 pripadnika Hrvatske vojske da čuvaju rubne dijelove požarišta tijekom noći. Preventivno je izvršena djelomična evakuacija 15 osoba koji su smješteni kod rodbine, a šest osoba je evakuirano i smješteno u dječjem vrtiću u Drnišu.

U tijeku je priprema za eventualnu daljnju evakuaciju, osigurano je dežurstvo hitne medicinske pomoći na terenu. Dežurni telefon za dodatne informacije je 022/888-830.

Mole se građani da ne odlaze na požarište samoinicijativno, već da se za bilo kakvu organizaciju jave Načelniku Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislavu Dželaliji na broj mobitela 098 200 950.

Ministar obrane Davor Božinović je ranije tijekom dana izjavio kako Hrvatskoj nije potrebna pomoć iz inozemstva te kako je terenu dovoljno ljudi, što pokazuje činjenica da za sada niti jedna kuća nije izgorjela, niti je itko nastradao.


22:05 Pod Prominom se opet razvila vatrena linija u dužini nekoliko kilometara, javlja Dnevnik.hr.


22:00  Cesta DC8 Jadranska magistrala na dionici Pisak-Dubci zatvorena je za promet zbog dima od požara. Promet se preusmjerava, javili su iz PU splitsko-dalmatinske, prenosi Dnevnik.hr.

Zbog alarmantne situacije na požarištima u Šibensko-kninskoj županiji, župan Goran Pauk sazvao je večeras sastanak Kriznog stožera u Drnišu, javlja Šibenik.in.

Građani su ranije evakuirani i smješteni u drniški dječji vrtić.

21:45 U mjestu Zapužane stanje je i dalje vrlo teško. Mještani  su tamo zapalili vatru na drugom kraju sela kako bi se dva plamena spojila u jedan te tako ugasila jer drugog načina nema. Jaka bura otežava gašenje, a slično je i kod Benkovca, javlja Nova TV.

Nakon zatvaranja dijela autoceste tijekom današnjeg dana zbog većeg broja požara u neposrednoj blizini autoceste, autocesta A1 od čvora Zadar II do čvora Pirovac, puštena  je u promet u punom profilu. Trenutačno stanje na autocestama omogućava nesmetano  i sigurno odvijanje prometa. Zbog bure koja  još uvijek traje, brzina na ovoj dionici bit će ograničena na 60 km/h pa se vozače moli za strpljenje.


U tijeku evakuacija stanovništva

20:45 Kod Promine i Drniša u tijeku je evakuacija stanovništva.

Stožer civilne zaštite Drniš objavio je poziv za evakuaciju:

”Povodom požara koji je u kategoriji velike nesreće izbio 21. kolovoza 2017. godine na Promini obavještavaju se stanovnici da je u tijeku evakuacija stanovništva iz požarom zahvaćenih područja i to:

LIŠNJAK – evakuiran

VELUŠIĆ – BIBIĆI, RAIČI I BUHE, VAROŠ u tijeku evakuacija.

Stanovnici požarom zahvaćenih područja pozivaju se na evakuaciju, a tko ostaje, ostaje na svoju odgovornost. Ujedno se pozivaju svi vlasnici objekata koji ostaju kod svojih domova u blizini požara da natapaju vodom područja oko svojih kuća radi obrane od požara.

Dežurni telefon za krizna stanja 022-888-830.

Pozivaju se svi stanovnici da ne prometuju na relaciji Drniš-Lišnjak i Drniš-Velušić”, stoji u pozivu koji je potpisao zapovjednik Stožera civilne zaštite Tome Dželalija.

Požar između Kožina i Dikla uspješno je ugašen, a osim borove šume, na području ugroženom požarom bili su ugroženi maslinici i drugi nasadi i usjevi, prenosi portal Zadarski list.


20:15 Stanje na požarištima je mnogo bolje nego danas poslijepodne, ali požar ni približno nije ugašen. Gašenje otežava i bura koja je zapuhala na tom području.

Ministar prometa Oleg Butković nakon obilaska požarišta je izjavio kako je trenutačni cilj čim prije otvoriti autocestu A1.

“Vidjeli smo iz zraka da gužvi više praktički nema, cilj je da što prije u cijelosti otvorimo autocestu A1. Vidimo da je teren pod kontrolom, cilj nam je što prije zaustaviti dva požarišta pokraj autoceste. Izražavam još jednom zadovoljstvo i zahvalu svima koji su tako brzo reagirali”, rekao je ministar prometa.

Dodao je i kako vjeruje da neće biti potrebno da rampe na autocestama još dugo ostanu dignute. “Ako će opet biti gužve i potrebe, opet ćemo dići rampe”, rekao je Butković, prenosi N1.


Uhićena petorica maloljetnika i 18-godišnjak

19:44 Ministar Božinović ponovio je kako ne može isključiti mogućnost da su požari kod Zadra podmetnuti te kako minski sumnjivo područje oko autoceste otežava gašenje požara.

Portal ŠibenikIn je pak objavio kako je ranije uhićene osobe zbog sumnje na povezanost s požarima policiji prijavio nadzornik Nacionalnog parka Krka, a riječ je o petorici maloljetnika i jednom 18-godišnjaku.

Četvorica su iz obližnjeg sela Radića Donjih, a ostala dvojica državljani Republike Srbije, njihovi rođaci koji ljeti dolaze u selo.

Taj portal navodi kako je zaposlenica Nacionalnog parka Krka koja radi na recepciji u Burnumu i koja se vraćala kući, vidjela te mladiće na biciklima ispod nadvožnjaka na raskrižju Kistanje-Knin-Oklaj. Bili su joj jako sumnjivi pa je javila to čuvarima prirode u parku nakon čega je nadzornik NP Krka po opisu zaključio da je vjerojatno riječ o skupini lokalnih momaka i odlučio ih pronaći. Otišao je u selo i stupio s njima u kontakt, a oni su mu navodno priznali da su zapalili vatru.

Nadzorniku parka rekli su da je vatru danas oko 13 sati zapalio 17-godišnjak i da se ona otela kontroli te da su je uzalud pokušali ugasiti. Kad su shvatili da je ‘vrag odnio šalu’, jer su izazvali veliki požar, pobjegli su.

Mladići su navodno otprije poznati policiji, ali i lokalnom Centru za socijalnu skrb.

Ministar Božinović je ubrzo nakon toga rekao kako je policija privela sedam osoba u vezi s požarom kod Kistanja.


18:56 – Iako je ministar prometa Oleg Butković rekao kako je sve pod kontrolom na autocesti A1 te da gužvi više nema, HAK oko 19 sati javlja da je zbog požara za sav promet zatvorena dionica između čvorova Benkovac i Pirovac u oba smjera. Kolone su u oba smjera duge oko tri km, ali je za očekivati da će biti i veće.

Protupožarne Zračne snage iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zemuniku koncentrirale su trenutačno sve raspoložive snage na dva velika požarišta u Zadarskoj županiji – Pristegu i Popovićima, priopćilo je danas kasno popodne Ministarstvo obrane (MORH).

Novi zahtjev za hitnim dolaskom zračnih snaga stigao je iz Trbounja kod Drniša te će protupožarne zračne snage HRZ-a PZO-a nakon smirivanja požarišta u Pristegu i Popovićima sve snage usmjeriti u Trbounje, dodaje se.


18:36 U policijsku postaju Knin danas popodne je privedeno više osoba zbog sumnje da imaju veze s požarima na tom području Šibensko-kninske županije, potvrđeno je u šibenskoj policiji.

Policija u interesu kriminalističke istrage ne otkriva detalje već kratko navodi kako se utvrđuju sve okolnosti zbog kojih se privedene osobe dovode u vezu s paljenjem požara.

Ranije tijekom dana neslužbeno se doznaje da je najmanje jedna osoba zbog izazivanja požara uhićena na predjelu Burnuma pokraj Kistanja, gdje je prvo planulo sinoć, ali je požar tijekom noći proglašen lokaliziranim, da bi se danas oko 13 sati vatra na tom lokalitetu opet rasplamsala.

Sat kasnije, vatrogasci su od policije zatražili dva kombija da bi zbog opasnosti od požara evakuirali mještane zaseoka Marčići kojemu prijeti vatra.

U međuvremenu je u mjestima kod Promina naređena evakuacija stanovnika.


Ministri stigli na požarište

18:15 Ministri Davor Krstičević, Davor Božinović i Oleg Butković stigli su na požarište kod Benkovca koje će obići helikopterom.

Ministar prometa Oleg Butković kazao je kako su dijelovi autoceste A1 zatvoreni zbog požara zbog čega je on izdao nalog da se podignu rampe.

“Kad su vidjeli požar, ljudi su se na autocesti kretali u suprotnom smjeru te sada u suradnji s policijom kontroliramo promet. Od Benkovca do Pirovca je veći dio miniran pa to kanaderi ne mogu gasiti. Možda smo trebali ranije otvoriti rampe, ali u početku nisu odmah bile kolone. Sada je sve normalizirano”, rekao  je Butković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako ampule pronađene na požarištima ne sadrže zapaljivi materijal, već je riječ o epruveti s pisanim porukama, svojevrsnoj dječjoj igri.

“Podmetanje kao uzrok ipak ne možemo isključiti”, kazao je Božinović i dodao da se prema pojedincima provode izvidne radnje zbog požara u Kistanjama.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako je vojska uvijek tu kada treba pomoći narodu.

“Ovo je jedna od najgorih protupožarnih sezona. Bačeno je preko 60.000 tona vode i potrošeno 1,2 milijuna litara goriva. Ispričao bih se svima koji su ovim trenucima na cesti. Mi ćemo ponovno izvidjeti trasu i vidjeti da se veza između Zagreba i Zadra stavi pod kontrolu”, kazao je Krstičević te dodao da je angažirano stotinu vojnika, a u slučaju potrebe spremno ih je još 200.

Na pitanje novinara jesu li Hrvatskoj u ovom trenutku više potrebni borbeni zrakopolovi koje vlada planira kupiti ili kanaderi, Krstičević je odgovorio kako “jedno ne isključuje drugo” te kako je struka ustvrdila da imamo dovoljno kanadera.


18:10  Željko Šoša, zapovjednik JPV-a Zadar, kazao je da je velika većina požara pod kontrolom osim “ova dva tri na benkovačkom području”, ali da nijedna kuća nije zapaljena. “Sačuvali smo sve bitne objekte i poljoprivredna imanja. Požar nije lokaliziran i nije pod kontrolom jer bježi na više strana. napravit ćemo sve da se zaštite kuće i da ne dođe do ljudskih žrtava. Nadamo se da bi sutra taj požar mogao biti pod kontrolom”.

Dodao je da je najgore u Vrani, Pristegu, i prema Ostrovici i Popovićima. “Najveća šteta je što je zatvorena autocesta, ali uz nju je miniran prostor. Pješadija ne može tamo djelovati. Očekujemo burnu noć.”

17:50 Prema Zadru su se uputili vatrogasci iz Siska, Lipika, Pakraca, Požege, Virovitice, Đakova, i dalje je najteže stanje u Pristegu.

17:46 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH  uspjele su zajedno sa zemaljskim vatrogasnim snagama obraniti Kožino kod Zadra i odmah nakon toga sa svim raspoloživim snagama krenule su u Pristeg na najnovije požarište u Zadarskoj županiji, priopćeno je iz MORH-a.

Nekoliko manjih požara koji su tijekom današnjeg dana gorjeli na području Pristega kod Benkovca spojilo se u jedan veći požar  koji plamti tolikom silinom da je zahvatio nekoliko obiteljskih kuća i gospodarskih objekata u tome mjestu, javlja Zadarski list koji navodi i da su mještani ogorčeni što im u pomoć nije došao nijedan od protupožarnih zrakoplova Canadair i Airtractor.

Taj list navodi i da je jedan mještanin o svojem  trošku naručio cisternu s vodom kako bi pokušao sam gasiti požar na svojem imanju i to prije svega kako bi spasio pčele u pčelinjaku.


17:25  Kod zadarskih naselja Diklo i Kožino, koji se nalaze s zapadne strane grada, gori gusta šuma, ali i poljoprivredne površine te maslinici, a vatra ozbiljno prijeti kućama, javlja N1.


16:27 Zbog požara je još uvijek za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik, izvijestio je u ponedjeljak nešto prije 16 sati Hrvatski autoklub (HAK), a fotografije s tog mjesta koje su objavili pojedini mediji pokazuju da su neki vozači svojim automobilima bježali od dima u suprotnom smjeru.

HAK navodi da je od 11.30 sati zatvorena i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara zatvorene su ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Kolona na naplati Zadar II duga oko 7,5 kilometara, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) oko četiri kilometra, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko pet kilometara, na izlazu Šibenik u smjeru sjevera kolona je oko dva kilometra.

“U dogovoru s prometnom policijom, odjelom za sigurnost cestovnog prometa, zbog velikog broja požara uz autocestu, a u cilju zaštite sigurnosti i zdravlja naših korisnika, te bržeg isključivanja korisnika s autoceste, Hrvatske autoceste d.o.o. i Hrvatske autoceste održavanje i naplate cestarine d.o.o. donijele su odluku o dizanju rampi, odnosno propuštanju bez plaćanja cestarine na naplatnim postajama Pirovac, Benkovac i Zadar II”, priopćili su iz HAC-a. Opširnije pročitajte OVDJE


16:10 Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika su sa svim raspoloživim snagama preusmjerene oko 15.30 sati na najnovije požarište Kožino kod Zadra, a ranije su uspjele u kratkom vremenu zaustaviti širenje požara prema vojarni u Zemuniku, priopćio je MORH.

Požar je izbio u blizini vojarne s vanjske strane ograde iz smjera Murvice, a potporu u zaustavljanju požara prema vojarni pružale su i zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i Zračne luke Zadar. Zračne snage PP NOS OS RH od vatre su uspjele spasiti i improvizirane stambene civilne objekte u neposrednoj blizini vojarne.

Na području Benkovca, uz zračne snage, na gašenju požara angažirano je i 96 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Zbog velikog požara dio autoceste A1 je zatvoren te se stvaraju velike gužve. Na nekim dijelovima automobili nisu mogli proći kroz gusti dim te su se okretali i vozili u suprotnom smjeruFoto: Duško Jaramaz/PIXSELL

16:09 Najteža je situacija u mjestu koje se zove Lepuri Pristeg te na Vrani. Situacija na Vrani je dramatična. Područje koje se nalazi oko naseljenog dijela je minirano i tamo vatrogasci ne ulaze, rade samo zračne snage koji pokušavaju spriječiti širenje vatre prema plantaži vinograda i prema naseljenom dijelu, javlja HRT.


14:38 Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, bježi kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta, rekao je Hini Šoša.

Prema informacijama s terena, a koje su za Antenu Zadar potvrđene iz Javne vatrogasne postaje Zadar, požari su se opasno približili Zadru. Neutvrđen broj kanadera i airtractora trenutačno vodu za gašenje uzima kod luke Gaženica.

‘Ljudi opravdano sumnjaju u podmetanje’

“Izbilo je puno više požara. Da, blizu Zadra su”, rekli su u JVP Zadar.

Na upit jesu li vatrogasci pronašli sumnjive ampule s fosforom koje bi ukazivale na eventualno podmetanje požara, Šoša je odgovorio: “Ne mogu vam ništa reći o tome jer nisam vidio navodne ampule, nemam nikakvih saznanja o njima”.

Sličan odgovor dobiven je i u Policijskoj upravi zadarskoj, gdje je zamjenica glasnogovornika Nikolina Bačić kazala kako policija ne može potvrditi postojanje i pronalazak ampula. “Nismo dobili nikakvu dojavu, nitko nam se još od vatrogasaca nije obratio”, dodala je.

Stanje u 13 sati prema DUZS-u

Šoša je napomenuo da je u nedjelju navečer između 20 i 22 sata izbilo 10 do 15 požara na benkovačkom području, pa ljudi opravdano sumnjaju u podmetanje.

“Imamo dosta vojske, dolaze kolege iz drugih županija, štitit ćemo ljude, ali ovdje je još uvijek situacija daleko od lokaliziranja požara”, rekao je Šoša.

VELIKI POŽAR SE PRIBLIŽIO AUTOCESTI, A1 ZATVORENA ZA SAV PROMET: ‘Jako je kritično, ne mogu sada razgovarati’

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Zadar 2 i Šibenik, kolona na naplatnim kućicama u Benkovcu je oko osam kilometara, a kod Pirovca u smjeru Zagreba devet kilometara. Od 11.30 sati zatvorene su državna cesta DC 27 Benkovac – Pristeg, te nekoliko lokalnih i županijskih prometnica na širem benkovačkom području.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika u ponedjeljak su nastavile gasiti požare u najugroženijim područjima kod Turnja i Benkovca u Zadarskoj županiji, priopćio je MORH.

Trenutačno se na tim požarištima nalazi šest protupožarnih aviona koji se stalno preraspoređuju u djelovanjima na najugroženijim područjima. Na području Benkovca, uz uzračne snage, na gašenju požara angažirana su i 72 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

Od početka sezone gasili već 243 požara

U međuvremenu, izbio je novi požar na otoku Hvaru, gdje su upućena dva Canadaira CL-415 i dva helikoptera Mi-8 MTV, navodi MORH.

BITKA S VELIKIM POŽAROM I NA HVARU: Izbio na predjelu punom vila i hotela, a bura ga raspuhala u svim smjerovima

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 243 požara (85 u Šibensko-kninskoj, 79 u Splitsko-dalmatinskoj, 62 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60.700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika Oružanih snaga, te 38 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, navodi se u priopćenju.

Nešto prije 16 sati priopćeno je da će potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević tijekom poslijepodneva obići požarište na području Benkovca u Zadarskoj županiji. Trenutačno je na tom području, kod mjesta Kožlovac, Pristeg, Vukšić i Lepuri, angažirano 96 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, dok su tijekom dana bila angažirana i četiri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802 HRZ i PZO-a, koji su nakon toga preraspoređeni na druga kritična opožarena područja sukladno prioritetima gašenja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr