BORBA S BUKTINJOM

POŽARI I DALJE HARAJU DALMACIJOM: U Kistanju vatra ušla u kuće, vatra i dalje aktivna. Požar u Vodicama lokaliziran

Dalmacija je i danas u plamenu. Osim što i dalje gori na vrhu Biokova, razbuktao se i požar u NP Sjeverni Velebit, a danas poslijepodne je izbio i novi požar u zaleđu Vodica, no trenutačno je najkritičnije kod Kistanja.

TIJEK DOGAĐAJA

NOVO: 19:00 Požar u Vodicama je lokaliziran, javlja Šibenik.in. Izgorjelo je 20 hektara trave, niskog raslinja, guste borove šume i 200 stabala maslina.

I dalje je aktivan požar u Kistanjama.

Facebook stranica “Vatrogasci – Oni su naši heroji” objavila je fotografije požara u NP Sjeverni Velebit, fotografiranih iz Stinice.


18:00 Mještanin Kistanja Mirko Popović kaže da su kuće obranjene u zadnji čas.

‘Situacija je bila vrlo kritična, vatra je bila došla do praga. Ali efikasnost cijele ove službe je odigrala pravu ulogu. Vjerojatno se radi o podmetnutim požarima, a ima i onih koji su izazvani nehotice, ima starijih ljudi koji puno ne polažu računa na to, možda i oni izazovu koji požar. Ali najviše požara je podmetnuto’, smatra Popović.


17:45  U Kistanjama, na ulazu u mjesto imali smo dosta tešku situaciju, u par minuta vatra je ušla među stambene objekte, ali je djelovanjem zračnih snaga i vatrogasaca na terenu zaustavljena. Ništa nije oštećeno, svi mještani i vatrogasci su živi i zdravi”, kazao je za N1 zapovjednik vatrogasne zajednice Šibensko–kninske županije Darko Dukić.

Kazao je i kako je požar kod Vodica pod kontrolom, no dok su vatrogasci gasili plamen u Kistanju, ponovno je planuo požar u Promini. Na terenu je trenutno otprilike 180 vatrogasaca i vojnika.

Snage su zato, potvrdio je Dukić, ponovno preusmjerene na gašenje požara u Promini.


16:50 Požarište kod Vodica stavljeno je pod nadzor gasitelja, javio je MORH.


16:00 Na području Kistanja ponovno se razbuktala vatra i došla do kuća, a na požarište je upućeno čak šest protupožarnih zrakoplova iz baze u Zemuniku. Požar se približio kućama u naseljima Kozjak i Popovići gdje su stanovnici zalijevali okućnice vodom i odveli životinje na sigurno.

Još nije ugašen ni požar na Promini, ali je pod nadzorom vatrogasaca. Izdimljavanje se mjestimice još uvijek javlja iznad Bibića i Raiča, te Čulina. Na požarištu dežura 50 pripadnika Hrvatske vojske te 140 vatrogasaca, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.

Iz Ministarstva obrane oko 15 sati je priopćeno da su Zračne snage  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s pet protupožarnih aviona angažirane na najnovijem požarištu kod Vodica u Šibensko-kninskoj županiji, a u gašenju sudjeluju tri Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802.

Na požarištu Biokovo požar gasi Airtractor AT-802, dok letačke posade helikopterima Mi-8 MTV prevoze zemaljske snage i vatrogasnu opremu do požarišta. Trenutačno je na terenu angažirano 48 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH na području Benkovca i 48 pripadnika na području Drniša.

Na požarišta srednjeg i sjevernog Velebita upućen je zahtjev za dva kanadera, dronom se izviđa teren iz zraka te traži i adekvatna lokacija za helikoptersko dopremanje spremnika s vodom, tzv. kruške, rekao je danas županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović, nakon što je ranije danas izvijestio detaljnije o aktivnostima vatrogasnih postrojbi.

Prema Ostovićevim riječima, požar jest pod nadzorom, ali nije lokaliziran, već se stalno širi i to treba zaustaviti, poglavito u dijelu Nacionalnog parka “Sjeverni Velebit”.

Zbog promjene smjera vjetra nešto je bolje u predjelu Mirovo, gdje ima kuća, jer je tamo sada samo veliko zadimljenje, ali se vatra nije spustila prema kućama.

“Za sada nema opasnosti za kuće, ali će se tijekom dana tamo osim svježih vatrogasnih snaga, uputiti i šumari sa šumskim traktorom, da se spriječi nova opasnost”, rekao je Ostović.

Požar na dijelu srednjeg i sjevernog Velebita aktivan je osam dana, a sada je vatrena fronta duga oko devet kilometara. Opožareno je gotovo 140 hektara, no aktivno je i požarište u blizini Tulovih greda, koje su dio Parka prirode Velebit.

Jučer je buknuo požar i na predjelu Krbave u općini Udbina, rekao je danas Hini županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

POŽAR NA BIOKOVU: Zbog nepristupačnog terena vatrogasce će na požarište prebaciti helikopter

Aktivan je požar i na Biokovu, koji je prije tri dana izazvan udarom groma, a danas se također dodatno razbuktao.

Danas će iz Makarske na Biokovo biti upućeni vatrogasci koji će na požarište biti prebačeni helikopterom, a očekuje se i pomoć zračnih snaga kako bi se obuzdalo širenje vatre, izjavio je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina dodajući kako ništa nije ugroženo, a od požara neće biti velike štete.

Požar koji gori na hrptu Biokova i vidi se iz Makarske ne može se dalje spuštati prema moru zbog visokih litica već se širi samim vrhom planine, a opožarenu površinu za sada je teško utvrditi, kazao je Glavina.

Iz MORH-a su priopćili da su od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale u gašenju 267 požara (92 u Šibensko-kninskoj, 85 u Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj, 12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji). Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 67.700 tona vode te su prevezena 283 vatrogasca i pripadnika OS RH kao i 42 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr