‘Palio je vatru i odbrusio: Neka gori, tko je j…’

‘Onaj tamo je palio vatru pored barake. Nagovarali smo ga da ne pali vatru, da bura puše kao luda, a on nama: Neka gori, tko je je…’, kazali su mladići koji su vidjeli čovjeka koji je, po svemu sudeći, kriv za katastrofalni požar kod Selca i Crikvenice. Pobjegao je u bijelom automobilu.

Osam dana nakon izbijanja požara koji je prijetio Selcu i Crikvenici, javnost još uvijek ne zna tko je krivac za katastrofu. Tek je izašla informacija da se iza požara skriva ljudski faktor.

Ipak, Novi list je našao nekog tko će svoju priču, bez zamuckivanja i ograda, potpisati imenom i prezimenom te ponuditi tragove koji možda mogu rasvijetliti tajnu nastanka požara. Bribirac Milorad Tonković pričom se vraća u ponedjeljak, kad su Selce i Crikvenica stenjali pod vatrom i dimom. I spominje petero ljudi koji vrlo vjerojatno znaju sve.

Sjeo u automobil i pobjegao

“Vraćao sam se s posla. Inače idem motorom, ali kako je to jutro puhala jaka bura, po mene je došao zet Vlado Piškulić. Kad smo došli do Jargova, vidimo da nešto gori. Stajemo i vidimo bijeli Volkswagen Caddy zagrebačkih registracija. Pored njega četvorica mladića, možda 20-25 godina. Pokazuju ispod ceste na čovjeka i kažu nam: ‘Onaj tamo je palio vatru pored barake. Nagovarali smo ga da ne pali vatru, da bura puše kao luda, a on nama: Neka gori, tko je je…’ U 30 sekundi je vatra otišla u nebo, dim je prekrio cestu. Bilo je točno 8,20 sati kad je vatra prešla cestu.

Ta osoba koja je palila vatru nekih 20-30 metara ispod ceste se popela na cestu. Sve gori oko nas i kažem zetu: Izgorjet će nam automobil. Plamen se tjeran burom penjao prema brdu, za deset minuta je bio na vrhu. Taj koji je zapalio vatru sjeo je u bijeli automobil i pobjegao. I mi smo otišli. Eh, registracija. Moja velika greška, nisam uzeo podatke od mladića u bijelom Caddyju niti zapisao registraciju bijelog automobila kojim je nepoznati pobjegao”, ispričao je Bribirac.

Policija nema vremena

Novinare je odveo do mjesta gdje je buknuo požar prošlog ponedjeljka i pokazao gdje je stajao Caddy zagrebačkih registracija i gdje je stajao nepoznati bijeli automobil.

Milorad Tonković je rekao da je svoju priču, iza koje će stati imenom i prezimenom, želio ispričati u policiji. Tvrdi da je prije pet dana neslužbeno dojavio policiji da ima saznanja o požaru, no nitko mu se nije javio. Dobio je odgovor da imaju pune ruke posla!

Povratak na Net.hr