VATRENA STIHIJA

VIDEO, VELIKI POŽAR KOD PODGORE: Smiruje se vatrena stihija, vatrogasci saniraju zgarište od 300 sektara

U požaru kod Podgore, prema prvim procjenama, izgorjele su masline, borova šuma i nisko raslinje na površini od oko 250 hektara, požar se i dalje širi prema Parku prirode Biokovo, a vatrogasci su uspjeli obuzdati požar prema Podgori i Tučepima tako da više nema opasnosti za kuće Podgorana i gosti hotela “Sirena” mogli su se vratiti u hotel.

Tri kanadera iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) upućena su na gašenje požar u Tučepima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Širenje požara kod Podgore je zaustavljeno i vatra je u okruženju gasitelja, vatrogasci saniraju opožarenu površinu od oko 300 hektara te gase povremene vatre, a tri kanadera Ministarstva obrane RH iza 13 sati gasila su požar u borovoj šumi Parka prirode Biokovo, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražen Glavina koji vodi gašenje velikog požara što je noćas poslije 2 sata buknuo u Gornjoj Podgori.

Požar gasi više od 250 vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, kojima su u pomoć pritekli vatrogasci s područja Dubrovnika, Šibenika i Zadra.

Požar kod Podgore do 16,30 sati još nije bio pod nadzorom gasitelja iako je vatra uglavnom okružena, pa se, uz gašenje, radi  i na uspostavi sigurnosne zone kako se vatra tijekom noći ne bi vratila prema Podgori.

Dobra je okolnost je i što je jačina bure osjetno oslabila.

Ujedno, napomenuo je Glavina, pružena je i ‘vatrogasna pruga’, duža od jednog kilometra kako bi se vatra kontrolirala s biokovskog prijevoja Staza. U požaru, prema prvim informacijama izgorjela je najvećim dijelom borova šuma i nisko raslinje te dio zapuštenih kao i obrađenih maslinika.

Uzroci izbijanja noćašnjeg požara u Gornjoj Podgori za sada nisu poznati i istražuju se.

Opskrba električnom energijom istočnog dijela Podgore te ostalih mjesta do Živogošča bila je uspostavljena, ali je dolaskom kanadera ponovno prekinuta zbog sigurnosnih razloga te je ponovno uspostavljena nakon što kanaderi odradili svoj posao.

Državna cesta D 512 Makarska – Vrgorac i dalje je zatvorena za promet kao i biokovska prometnica do vrha Sveti Jure.

Požar je izbio noćas iza dva sata u Gornjoj Podgori i brzo se primakao prvim podgorskim kućama i hotelu Sirena koji su velikim naporima vatrogasaca obranjeni, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. Dodao je da su se gosti hotela Sirena, ispred kojeg su gorjele palme, vratili u hotel, a nema više panike ni kod Podgorana čije su kuće bile ugrožene vatrom.

 

 

Povratak na Net.hr