SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

POTVRĐENA PRESUDA TETKU DJEVOJČICE (9): ‘Tri puta je s njom imao snošaje, svjestan da je dijete s mentalnim poteškoćama’

Vrhovni sud potvrdio je presudu seksualnom zlostavljaču devetogodišnje nećakinje kojom je osuđen na osam godina i četiri mjeseca kazne zatvora

Vrhovni sud potvrdio je danas prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda čime je postala pravomoćna presuda kojom je zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanje devetogodišnje djevojčice proglašen krivim njezin tetak.

Najviši sud priopćio je da je donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je D. P. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina i četiri mjeseca.

Prvostupanjskom presudom je ujedno opozvana uvjetna osuda iz 2015. godine kojom je optuženik proglašen krivim zbog krađe i osuđen na kaznu zatvora od sedam mjeseci uz rok provjeravanja od tri godine.

Dijete s mentalnim poteškoćama

Vrhovni sud je precizirao da je optuženik osuđen zbog spolnog odnošaja s djevojčicom u dobi od devet godina i posebno ranjivom. ”Kao njezin tetak je tri puta s njom imao vaginalne snošaje, svjestan da je djevojčica dijete s mentalnim poteškoćama i nedovoljno psihički razvijena”, stoji u priopćenju suda.

U pojašnjenju odluke Vrhovni sud je istaknuo da izrečena jedinstvena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika. Uz to, najviši sud je dodao da je prvostupanjski sud u dostatnoj mjeri cijenio činjenicu da je optuženik otac sedmero djece, dok je otegotnim cijenjeno da je optuženik višekratno kazneno i prekršajno osuđivan.

Sud je dodao da je optuženik počinio kazneno djelo kao tetak žrtve o kojoj se povremeno skrbio i da je djelo počinjeno za vrijeme trajanja roka provjeravanja pa je opoziv uvjetne osude po zakonu obvezan, zbog visine utvrđene kazne zatvora osam godina.

”Ovako odmjerena jedinstvena kazna, koja obuhvaća i kaznu iz opozvane uvjetne osude, nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih odioznih kaznenih djela na štetu djece. Istovremeno će se tom kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja”, zaključio je Vrhovni sud.

Povratak na Net.hr