NA SUDU U OSIJEKU

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV FRANJE LUCIĆA: Novinaru Dragi Hedlu nudio je ‘novčanu nagradu’ da ne piše o njegovim mutnim poslovima

Lucić je osumnjičen da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Telegrama Dragi Hedlu, ponudio novčanu nagradu da ne načiše članak o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Saboru te njegovih trgovačkih društava

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u ponedjeljak je potvrdilo optužnicu protiv  saborskog zastupnika HDZ-a Franje Lucića, kojeg Uskok tereti za nuđenje mita novinaru “Telegrama” Dragi Hedlu, doznaje se na Sudu.

Nakon održane sjednice Vijeće je prihvatilo osnovanost optužnice Uskoka od 9. ožujka 2018., kojom je Franjo Lucić optužen zbog kaznenog djela davanja mita  te je navedenu optužnicu rješenjem potvrdilo, izvijestio je glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Optužnica podiognuta u ožujku 2018.

Rješenje o potvrđivanju optužnice dostavit će se strankama, branitelju i oštećeniku, a optužnica s rješenjem o potvrđivanju i kaznenim predmetom USKOK-a dostavit će se Kaznenoj pisarnici Županijskog suda, radi dodjeljivanja u daljnji rad prvostupanjskom kaznenom sucu, izvijestili su sa Suda. Optužnicu protiv Lucića Uskok je podigao u ožujku 2018. godine.

Lucić je osumnjičen da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Saboru te njegovih trgovačkih društava, ‘ponudio novčanu nagradu’ da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu članak štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FRANJE LUCIĆA, NUDIO JE MITO NOVINARU: ‘Platit ću ti tri puta više novca’

Kazao Hedlu da ‘novac nije u pitanju’

Uskok Lucića tereti da je Hedlu u telefonskom razgovoru rekao kako će mu za nepisanje teksta platiti tri puta više od naknade koju će dobiti od medijske kuće za koju piše te da novac “nije u pitanju”, a sve u cilju da prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene.

Osječki Županijski sud u svibnju nije potvrdio optužnicu protiv  Lucića, jer je sjednica Optužnog vijeća prekinuta nakon odluke da se iz spisa, kao nezakonit dokaz, izdvoji transkript telefonskog razgovora između Lucića i “Telegramova” novinara.

Lucićeva obrana predložila je da se kao nezakonit dokaz iz spisa izdvoji kopiranje i prijepis audio-snimke razgovora između optuženog Lucića i novinara Drage Hedla, što je Županijski sud prvostupanjskom odlukom prihvatio i taj dokaz izdvojio kao nezakonit.

NE POSJEDUJE NIŠTA, A IMA SVE: Ovih šest stvari dokazuju da Franjo Lucić nije ‘crkveni miš’ među saborskim zastupnicima

Vrhovni sud prihvatio žalbu USKOK-a

No, Vrhovni sud je prihvatio žalbu Uskoka te u sudski spis kao dokaz uvrstio spomenutu privatnu audio-snimku razgovora  novinara  Hedla i okrivljenika  Lucića.

Naime, Vrhovni sud smatra da, s obzirom na prirodu kaznenog djela za koje se tereti okrivljenik te s obzirom da se radi o predmetu iz nadležnosti Uskoka, za koje se sudi na Županijskom, a ne na Općinskom sudu, javni interes preteže nad pravom okrivljenika na privatnost.

HDZ-OV ZASTUPNIK FRANJO LUCIĆ HTIO PODMITITI NOVINARA DRAGU HEDLA: Vrhovni sud ipak prihvatio audio snimku kao dokaz

Povratak na Net.hr