JOŠ JE SVJEŽI SLUČAJ IZ MOSTARA

POLICIJSKA BRUTALNOST? Ove šokantne snimke uhićenja, prosvjeda i nasilja ćemo još dugo pamtiti

U zadnjih nekoliko godina nagledali smo se sličnih slučajeva kao što je bio nedavni u Mostaru. U nekima se može debatirati je li policija pretjerala, dok je u većini to jasno kao dan

Snimka premlaćivanja mladića u Mostaru koji je prekršio policijski sat šokirala je regiju. Ugledao je policijsko vozilo nedaleko od vlastita doma i, znajući da je u prekršaju, dao se u bijeg. Kad su ga uhvatili, policajci su bez sumnje upotrijebili prekomjernu silu, posebno zato što se mladić u trenutku kontakta nije odupirao.

Nakon desetak udaraca rukama i nogama, u kojima je jedan od policajca porezao ruku, odveli su ga u postaju, napisali mu prekršajni nalog i poslali ga kući – pješice. Koliko je građane razbjesnila snimka, vidjelo se na prosvjedima koji su se odvili pred MUP-om Hercegovačko-neretvanske županije.

U zadnjih nekoliko godina smo se nagledali sličnih slučajeva. U nekima se može debatirati je li policija pretjerala, dok je u većini to jasno kao dan.

George Floyd – ubijen koljenom

Slučaj Georgea Floyda jedan je od takvih. Dogodio se u svibnju prošle godine i završio je smrtnom posljedicom. 46-godišnjak je kupio kutiju cigareta krivotvorenom novčanicom od 20 dolara u Minneapolisu. Policajci su ga izvukli iz automobila i oborili na tlo. Derek Chauvin, jedan od četvorice koji su sudjelovali u uhićenju i ubojstvu, klečao mu je na vratu oko 9 minuta.

Floyd je molio za život i upozoravao da ne može disati. Policajcima se trenutno sudi, a Chauvin je prije ubojstva imao 18 prigovora na službu.

Daunte Wright – navodno ubijen slučajno

Slučaj Dauntea Wrighta također se dogodio u Minneapolisu i to ovaj mjesec. Potpuno je bizaran. Policajka je navodno slučajno izvukla pištolj umjesto elektrošokera i jednim metkom usmrtila dvadesetogodišnjaka koji je pokušao pobjeći od uhićenja.

Uhićen je zbog prometnog prekršaja – majci je telefonom javio da su ga zaustavili zbog osvježivača zraka na retrovizoru.

Martin Gugino – teško ozlijeđen bez ikakvog razloga

Šokantan je i slučaj 76-godišnjeg Martina Gugina koji se dogodio u Buffalu u ljeto prošle godine. Kordon interventne policije uletio je na gradski trg na kojem su se prosvjedi za Floyda smirivali jer je gradonačelnica proglasila policijski sat od osam navečer.

Gugino je prišao policajcima noseći kacigu i mobitel, nešto im je gestikulirao, ali se na snimkama ne može čuti što točno govori. Policajci su ga grubo gurnuli, pao je i udario glavom od pločnik. U bolnici je proveo skoro mjesec dana.

Tihomir Blagus – uhićen dok ga je javnost slavila kao heroja

Uhićenje Tihomira Blagusa uzrujalo je hrvatsku javnost prošlog ljeta. Tihomira su građani proglasili herojem jer je svojom inicijativom spriječio veliku poplavu. Provalio je u prostorije Hrvatskih voda gdje je podigao ustavu i omogućio da se voda ne zadržava u naselju.

Sutradan je snimao policijske službenike koji su radili očevid na zgradi u koju je provaljeno zbog čega su ga priveli i dali mu kaznenu prijavu. Na snimci uhićenja se vidi da je policajac izveo sličan zahvat kao i na Floydu, srećom, nije završio tragično.

Beogradski prosvjednici – izudarani dok su sjedili na klupi

Dramatični prizori mogli su se vidjeti i u centru Beograda na ljeto 2020. godine, policijskog sata. Centar grada je izgledao kao bojno polje. Prosvjednici su gađali policajce bocama, kamenjem i bakljama, a ovi su uzvratili pendrecima, suzavcem, psima i konjima. U antologiju je ušla snimka N1 televizije gdje su policajci premlatili mladiće koji su sjedili na klupici.

Nakon što su ih ispendrečili, službenici su otišli svojim putem, a mladići su se vratili na klupicu držeći se za glave. Tu noć je ozlijeđeno 13 beogradskih policajca i sedam civila.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr