ZAPRIMILI VIŠE PRIJAVA

POLICIJA UPOZORILA NA NOVU PREVARU KOJA SE ŠIRI PREKO E-MAILA: ‘Ne odgovarajte na te poruke i promijenite lozinke’

Pritom savjetuju korisnike interneta da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama

Ravnateljstvo policije upozorilo je u petak na sumnjive poruke elektroničke pošte u kojima nepoznate osobe ucjenjuju tražeći 1500 eura u bitcoinima, što se može spriječiti ažuriranjem lozinki za pristup elektroničkoj pošti.

Policija navodi da je u posljednje vrijeme zaprimila više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći da su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne programe putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže 1500 eura u bitcoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili.

‘Nikome ne dajte podatke’

“Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti”, upozoravaju u policiji.

Pritom savjetuju korisnike interneta da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, a ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštititi, građani mogu pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a, stoji u priopćenju.

Povratak na Net.hr