Policija uhitila najvećeg poreznog dužnika u Zagrebu

Zagrebačka policija jutros je uhitila poznatog humanitarnog djelatnika Jozu Primorca, a u tijeku je pretraga njegove kuće u Šestinama. Sumnjiči ga se za zlouporabu položaja, krivotvorenje službene isprave i za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. Inače riječ je o osobi o kojoj su mediji već pisali kao o najvećem poreznom dužniku u Zagrebu.

Primorca se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, za krivotvorenje službene isprave kao i za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, objavio je Poslovni dnevnik.

Uhićen je zbog sumnje da je, kao predsjednik njenog Upravnog vijeća, s računa švicarske Zaklade Hilfe fur kinder između 2004. i 2008 podigao 14,1 milijuna kuna. Kako bi prikazao da je dio tog novca utrošio u rad Zaklade, Primorac je u listopadu 2010. Ministarstvu financija RH predao ukupno 215 računa koje su izdale tri tvrtke iz BiH- Elvin i Galeb komerc iz Velike Kladuše te Try bar Europa iz Bosanskog Novog.

Na računima je naznačeno da su te tvrtke obavile 6,1 milijun kuna vrijedne poslove za Zakladu. Sumnja se da je riječ je o fiktivnim računima čija je jedina svrha bila opravdati izvlačenje milijuna iz Zaklade.
http://www.poslovni.hr/hrvatska/uhicen-humanitarac-jozo-primorac-263089

Povratak na Net.hr