AFERA 'FOOD'

OBJAVILI DETALJE JUČERAŠNJIH UHIĆENJA: Zločinačko udruženje oštetilo državni proračun za najmanje 15 milijuna kn

U provođenju kriminalističkog istraživanja kodnog naziva ‘FOOD’ sudjelovalo je oko stotinjak policijskih službenika

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb su, u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad 12 osoba i sedam trgovačkih društava, zbog sumnje da su počinili kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Dvojica povezala još 10 osoba u zločinačko udruženje

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su dvojica prvoosumnjičenika, 39- i 42-godišnji hrvatski državljani, u razdoblju od siječnja 2019. do kraja veljače 2021. godine u Zagrebu i drugim mjestima Republike Hrvatske, kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava, povezali u zajedničko djelovanje (zločinačko udruženje) deset osoba starosti 39, 72, 42, 55, 41, 30, 32, 66, 43 i 47 godina radi utaje poreznih davanja po osnovi PDV-a, a sa ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe i druge.

Naime, sumnja se da su 39- i 42-godišnjak nabavljali robu te je, sukladno zajedničkom planu i posredstvom trgovačkih društava kojima su upravljali, prodavali drugim poslovnim subjektima u Hrvatskoj i to dijelom uz izdavanje računa na kojem je iskazan PDV, dok nakon naplate isporučene robe nisu prijavili ili su neistinito prijavili i nisu platili dužne iznose PDV-a Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Potom su, u cilju daljnjeg pribavljanja nepripadne imovinske koristi utajom poreznih davanja, u zajedničko kriminalno djelovanje su povezali odgovorne osobe četiri trgovačka društva kao stvarne stjecatelje robe u Hrvatskoj, odnosno 39-, 32-, 66-, 43- i 47-godišnjaka. S njima su, naime, dogovorili ispostavu ulaznih računa inozemnih dobavljača prema društvima s kojima su upravljala dvojica prvoosumnjičenika za navodno isporučenu robu njihovim društvima.

Korištenjem takvih nevjerodostojnih računa društava prvoosumnjičenika, po kojima nije došlo do isporuke robe, neosnovano su umanjili poreznu obvezu po osnovi PDV-a. Navedena sredstva nisu niti prijavili niti platili Državnom proračunu Republike Hrvatske, već su ih prisvojili i njima raspolagali u zajedničku korist.

Na opisani način su sebi i drugima pribavili korist u iznosu većem od 15 milijuna kuna, a za isti iznos su oštetili Državni proračun Republike Hrvatske neplaćenim poreznim davanjima.

U akciji je sudjelovalo oko 100 policajaca

Na opisane su načine navedenih 12 osumnjičenika počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

U sklopu kriminalističkog istraživanja policijski su službenici, temeljem naloga nadležnog suda, proveli više dokaznih radnji na zagrebačkom području.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 12 osumnjičenika predano je pritvorskom nadzorniku, dok je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta policija podnijela kaznene prijave protiv svih 12 osumnjičenih osoba i sedam trgovačkih društava.

U provođenju ove operativne akcije sudjelovalo je oko 100 policijskih službenika.

OŠTETILI DRŽAVU ZA 15-AK MILIJUNA KUNA? Uskok i policija upali u domove i poslovne prostore većeg broja ljudi: Desetak uhićenih

Povratak na Net.hr