OBILO IM SE O GLAVU

POLICAJCI U ZAGREBU TRENIRALI STROGOĆU NA MALOLJETNICIMA: ‘Boli te k… kako ja s njim razgovaram; Sad ćeš ići sa mnom…’

Nakon što su dvojica policajaca tijekom intervencije zbog remećenja javnog reda i mira utvrdila da dio maloljetnika kod sebe nema osobne iskaznice počeli su s neprimjerenim vokabularom, unošenjem u lice, pa čak i udarcima, zbog čega će završiti na Disciplinskom sudu

Prošle subote oko jedan sat iza ponoći policija je prekinula rođendansku zabavu na zagrebačkom Črnomercu, zbog dojave susjeda o buci. Tijekom legitimacije 17-godišnjeg slavljenika i pojedinih gostiju, policajci su otkrili da dio njih nema osobne iskaznice. Uobičajena intervencija zbog remećenja javnog reda i mira potom se pretvorila u bahato pokazivanje moći i snage.

“Dođi i ti sad ‘vamo’. Koliko imaš godina? Daj osobnu. Nemaš osobnu, ha? Nemaš? Što glumiš? Koliko imaš godina? Sad ćeš 18? Super, sad ideš sa mnom u postaju. Pričekaj me tu”, rekao je jedan od policajaca maloljetniku bez osobne iskaznice, a kad je primijetio da ovaj puši udarcem mu je izbio cigaretu iz ruke. “Baci to iz ruke dok razgovaraš sa mnom”, nastavio je bahatim tonom policajac.

Uvrede i unošenje u lice

Pomalo revoltiran postupanjem, tinejdžer je policajcu rekao da mu se ne sviđa kako se derao na njegova prijatelja. Potom je i on dobio svoju porciju uvreda. “Boli te k… kako ja s njim razgovaram (…) Sad ćeš ići sa mnom, neka mama i tata po tebe dođu u postaju”, čuje se na snimci koju posjeduje Jutarnji.

Nakon intervencije, nekoliko gostiju i slavljenik su se požalili na postupanje policajaca te naglasili da je njihov razgovor bio neugodan, pun agresivnih tonova i unošenja u lice. Zbog toga je reagirala i Policijska uprava zagrebačka, koja je nakon utvrđivanja okolnosti odlučila dvojicu policajaca poslati na Disciplinski sud zbog teže povrede dužnosti.

Pogreške u taktici i metodici

“Na temelju dojave o remećenju javnog reda i mira vikom i galamom u Gradišćanskoj ulici u Zagrebu, policijski službenici izašli su na mjesto događaja i neposrednim zapažanjem djelomično potvrdili navode iz dojave. Utvrđeno je da se ne radi o ugostiteljskom objektu ili drugom sličnom objektu za pružanje usluga, na koje bi se odnosili propisi o radnom vremenu, već o prostoru u vlasništvu fizičke osobe te je poduzetim policijskim ovlastima, izdanim upozorenjima i naredbama uspostavljen javni red i mir. Provedenim provjerama policijskog postupanja utvrđeni su propusti u ophođenju policijskih službenika prema zatečenim građanima, kao i pogreške u taktici i metodici u primjeni policijskih ovlasti te će zbog sumnje da je došlo do teže povrede službene dužnosti, protiv dvoje policijskih službenika biti podneseni zahtjevi za pokretanjem disciplinskog postupka nadležnom Disciplinskom sudu u Zagrebu”, priopćili su iz PU zagrebačke.

Povratak na Net.hr