ŠAKOM U GLAVU

POLICAJCI KOJI SU NAPALI NOVINARA UDALJENI S DUŽNOSTI: MUP potvrdio da se protiv njih vodi disciplinski postupak

Dvojica interventnih policajaca Policijske uprave splitsko-dalmatinske, koji su u utorak na splitskoj plaži Kaštelet fizički napali novinara Indexa Dragu Miljuša, počinili su povredu službene dužnosti zbog čega su udaljeni iz službe i disciplinski će odgovarati, potvrdio je MUP.

U MUP-u navode se kako je “stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova utvrdio da su dvojica interventnih policajaca Policijske uprave splitsko-dalmatinske, iako su na mjestu događaja iz razloga sigurnosti sprječavali novinare da se približe osobnom automobilu u kojem se nalazila osoba koja prijeti samoubojstvom ručnom bombom, prilikom svog postupanja počinili povredu službene dužnosti iz članka 96. st. 1. t. 3. i 7. Zakona o policiji, zbog čega su udaljeni iz službe i disciplinski će odgovarati”.

POLICIJA NEGIRA TVRDNJE NOVINARA, A ON ISTIČE: ‘Oni su napravili sigurnosni propust, a onda su mene fizički napali’

“Također se, povodom zaprimljene prijave novinara, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom provodi kriminalističko istraživanje nad navedenom dvojicom policijskih službenika zbog sumnje u kaznena djela Oštećenja tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. i kaznenog djela Tjelesna ozljeda iz članka 117. st.2. Kaznenog zakona”, stoji u odgovoru na dopis Regionalne platforme za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara na Zapadnom Balkanu u kojem je Platforma izrazila zabrinutost zbog fizičkog napada na novinara portala index.hr Dragu Miljuša.

Nanapd na Miljuša Europska je federacija prijavila i Vijeću Europe, koje vodi evidenciju napada na novinare u zemljama članicama u bazi Media freedom alerts. Riječ je o dosad sedmom slučaju iz Hrvatske koji je uvršten u bazu napada na novinare Vijeća Europe, prenosi HND.

MUP O NASRTAJU POLICAJACA NA NOVINARA: ‘Ispitat ćemo taktičnost i zakonitost postupanja naših službenika’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr