MAJSTOR OTKUPA POTRAŽIVANJA

POČELO SUĐENJE KONTROVERZNOM PODUZETNIKU: Kako su milijunski dugovi YU-željeznica završili u džepu Blaža Petrovića?

Kontroverzni poduzetnik Blaž Petrović danas je ponovno sjeo na optuženičku klupu, kako bi zajedno sa svojom bivšom najbližom suradnicom Vesnom Kvartuč odgovarao za izvlačenje 9,6 milijuna kuna iz vlastite tvrtke Morovnik.

Radilo se o iznosu što ga je tvrtka Java iz Zagreba isplatila Morovniku na osnovu ugovora o ustupu potraživanja od 8. lipnja 2004. godine. Taj iznos Morovnik je potraživao od Jugoslavenskog željezničkog transportnog poduzeća JŽTP, ali ga je ustupio Javi.

Novac na ruke

No, tadašnji direktori Jave, Dražen Jakovac i Vanja Jazić nisu taj novac uplatili Morovniku, već izravno na ruke Petroviću.

Jazić je danas i opisao na sudu tok novca. Prisjetio se kako je s umirovljenim generalom Ivanom Čermakom i njegovom tvrtkom Crodux planirao ulaganje u gradnju benzinske postaje i autopraonice na zemljištu u vlasništvu Robnih terminala.

‘No tada se u gradu promijenila struktura pa su nam uzeli dozvolu i nismo realizirali posao.

Spor s Robnim terminalima

Ja sam zbog toga tužio Robne terminale na 9,6 milijuna kuna i nedugo nakon toga dobio pravomoćnu presudu, te dobio ovrhom natrag svoj novac. Kako sam imao gotovine koju sam želio uložiti odvjetnik Franjo Houška predložio mi je da otkupim dio potraživanja što ih je tvrtka Morovnik imala prema Jugoslavenskim željeznicama. Odvjetnik me uvjerio da će Morovnik sigurno dobiti svoja potraživanja, a njima je u to vrijeme, 2004. godine, bio potreban novac.

Zato smo sklopili ugovore i otkupili oko dva milijuna eura Morovnikovih potraživanja, za što smo trebali dobiti najmanje 20 milijuna kuna. Houška nas je cijelo vrijeme uvjeravao da će sve biti u redu’, opisao je Jazić čija je tvrtka bila zainteresirana i za kupnju nekretnina koje su Jugoslavenske željeznice imale duž Jadrana.

Insajderske informacije

Međutim, 2009. godine Jazvić je od policije dobio informacije da dugovi Jugoslavenskih željeznica prema hrvatskoj strani zapravo ne postoje, zbog čega nije bilo nikakve šanse da Morovnikova potraživanja budu plaćena. Bijesan, otišao je k Petroviću i tražio raskidanje ugovora o otkupu potraživanja.

UHIĆEN JE BLAŽ PETROVIĆ! Istražitelji imaju dokaze da je utajio 15 milijuna kn poreza?

‘Bio je to vrlo neugodan razgovor, ali je na kraju dogovoreno da mi vrati moj novac što je u ime tvrtke Morovnik nakon nekoliko mjeseci i učinila Mirjana Petrović’, svjedočio je Jazvić koji je nedugo nakon toga odlučio prodati tvrtku Java.

Moćni ljudi Grada Zagreba

Naime, u međuvremenu se zakomplicirala situacija s njegovim potraživanjem prema Robnim terminalima, pa je pravomoćna presuda nakon revizije srušena i spor je vraćen na početak.

‘S druge strane sam imao Grad Zagreb, moćne ljude. kada bih izgubio taj spor bio bih dužan najmanje 20 milijuna kuna, a ako bih ga dobio ostalo bi mi šest milijuna. Zato sam odlučio prodati tvrtku’, opisao je Jazvić.

Na pitanje koliko je novca podigao sa svog računa kako bi preuzeo dug Morovnika, suvlasnik Jave odgovorio je: ‘Ne znam točno, četiri i pol ili pet milijuna kuna’.

Suđenje se nastavlja.

Povratak na Net.hr