AFERA S DAVANJEM MITA

POČELO SUĐENJE ZA REMONT MiG-OVA: Na zahtjev USKOK-a i obrane proces je zatvoren za javnost

Na Županijskom sudu u Zagrebu jutros je počelo suđenje za aferu oko remonta MiG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Ukrajini, koje će biti zatvoreno za javnost.

Naime, USKOK je zatražio da se sudski proces vodi iza zatvorenih vrata, a s tim prijelogom suglasila se i obrana. To je zatraženo radi zaštite nacionalne sigurnosti jer će se tijekom postupka raspravljati i o ispravnosti MiG-ova, te pregledavati tajna dokumentacija.

NAJVEĆA AFERA HV-a: USKOK digao optužnicu zbog remonta MiG-ova, zapovjednik tražio mito od 50.000 eura!

Tražio 50.000 eura mita za davanje posla

USKOK tereti umirovljenog bojnika Josipa Čovića te Ivicu Josipovića, predstavnika tvrtke Aeropartner koja je zastupala ukrajinsku tvrtku Ukrspeeceksport, za primanje odnosno davanja mita. Njih dvojica odbacuju krivnju nju MiG-ova 21.

Čović se na ispitivanju u tužiteljstvu branio tvrdeći da nije ni tražio niti dobio mito kako bi ukrajinska tvrtka Ukrspeeceksport dobila posao na remontu MIG-ova vrijedan gotovo 14 milijuna eura. No, USKOK ga tereti da je za najmanje 10.000 eura mita namjestio da se posao remonta obavi u Ukrajini, a ne u Rumunjskoj. Također, tvrdi se da je Čović tražio 50.000 eura mita od Đure i Gorana Sesara iz tvrtke Flycom-ing, koji su zastupali rumunjsku tvrtku Aerostar.

U više sms-poruka koje su dospjele u javnost tražio je od njih da “malo poguraju stvari da budu uspješne”, no ovi su ga odbili.

Od Josipovića, koji je zastupao ukrajinsku tvrtku, Čović je – prema optužnici – također zatražio mito koji je ovaj pristao platiti, pa su posao dobili Ukrajinci.

KAKO JE BOJNIK ČOVIĆ TRAŽIO MITO ZA REMONT MIG-ova: ‘Malo još poguraj ponudu, mi ćemo je podržati iako ima rizičnosti’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr