UGROŽEN DIO REGIJE

PLAMENA BUKTINJA GUTA DALMACIJU: ‘U zaštiti će morati sudjelovati i građani’

Protupožarne Zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) gase požarišta koja su se ponovno razbuktala u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Zbog požara je zatvorena državna cesta DC59 Kistanje-Ivoševci (od mjesta Šiprage do skretanja za Oklaj).

Zračne  snage su iz  sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Nakon gašenja požara kod Supetra na otoku Braču u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, dva kanadera CL-415 odmah su nastavila djelovati na području vatrene fronte Đevrske-Dobropoljci-Ostrovica-Lišanje Ostrovičke u Zadarskoj županiji. Na ta područja upućene su i dodatne snage, i u ovom trenutku na požarištima ukupno djeluje šest protupožarnih aviona koji će svoja djelovanja usmjeravati na najkritičnije dijelove i sukladno prioritetima gašenja.

Novi požar kod Ivoševaca

Novi požar izbio je oko 14 sati kod Ivoševaca u Šibensko-kninskoj županiji.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk podigao je stupanj pripravnosti Civilne zaštite u županiji na viši stupanj.

‘Takvu odluku donijeli smo sa nakon sastanaka održanog u srijedu ujutro s županijskim vatrogasnim zapovjednikom Darkom Dukićem, pročelnikom Države službe za zaštitu i spašavanje Milovanom Kevićem te ljudima iz Civilne zaštite u općinama i gradovima. Podizanje stupnja značilo bi i da bi i građani trebali aktivnije sudjelovati u zaštiti od požara. Pri tome mislimo na organizaciju cisterni s vodom, upotrebu građevinskih strojeva, a organizirali bi i civilne ophodnje na ugroženim područjima u našoj županiji. Očekujemo da ćemo ga vrlo brzo staviti pod nadzor. Na teren su upućene zračne snage, kanaderi i ari tractori koji će nadlijetati požar u Ivoševcima i Lišanima Ostrovačkim u Zadarskoj županiji’, rekao je Pauk za Šibenik.in.

Na požarištu kod Supetra na otoku Braču koje je stavljeno pod nadzor gasitelja, upućen je i jedan helikopter Mi-8 MTV, koji će pružati potporu zemaljskim snagama u dopremanju vode.

U međuvremenu, razvio se novi požar na Prevlaci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je upućen jedan Airtractor AT-802.

Osim zračnih snaga, na terenu je angažirano i 48 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH na požarištu kod Drniša, 48 kod Benkovca i 24 pripadnika HKoV-a OS RH na području Promine.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 264 požara – 90 u Šibensko-kninskoj, 83 Splitsko-dalmatinskoj, 73 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2260 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 66 500 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tone vatrogasne.opreme i vode do požarišta, navode iz MORH-a.

Povratak na Net.hr