TRAGEDIJA KOD RIJEKE

PILOT ZMAJA OPTUŽEN ZA SMRT PUTNICE: ‘Pokušao sam u tri navrata otkačiti njezin pojas, no bila je ispod vode…’

Županijski sud u Rijeci potvrdio je optužnicu protiv 57-godišnjeg Nikole Musulina iz Rijeke, kojeg se tereti za kazneno djelo protiv sigurnosti prometa – ugrožavanje posebnih vrsta prometa.

Nikola Musulin je optužen da je kao sudionik u zračnom prometu kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazvao opasnost za život ili tijelo ljudi te da je prouzročio smrt putnice na motornom zmaju, 51-godišnje Darinke Pavliša-Kralj iz Zaboka.

JEZIVA SMRT NAKON PADA MOTORNOG ZMAJA: Zabočanka (51) se utopila u hladnoj vodi?

Prema optužnici, Muslin je 27. studenoga prošle godine u Čavlima, s prostora ispred zrakoplovnog društva Krila Kvarnera uzletio motornim zmajem dok se s njim nalazila Darinka Pavliša-Kralj. Tim se zmajem spustio na visinu neposredno iznad razine vode umjetno stvorenog jezera u Jelenju, na području tzv. šljunčare u Dubini, a što je bilo protivno članku 9. Pravilnika o uvjetima i načinu upotrebe sportsko-rekreativnih zrakoplova. Tereti ga se da je propustio izvoditi letenje na način da se svaka faza odvija na području, visinama, brzinama, kao i u okolnostima koje u slučaju nužde osiguravaju sigurno prisilno slijetanje, a da se pritom ne ugrožavaju osobe i imovina na tlu, piše Novi list.

Također, i da je protivno provedbenoj uredbi komisije EU-a propustio letjeti na visini od najmanje 150 metara. Takvim načinom leta doveo je u opasnost putnicu i letjelicu pa da je uslijed pogrešne procjene visine stražnjim kotačima zmaja udario u površinu vode. Uslijed udara došlo je do nekontroliranog kretanja motornog zmaja te prevrtanja i potapanja pri čemu je putnica poginula.

Mišljenje vještaka i fotografije očevida ne idu mu u prilog

Muslin je na prvom ispitivanju kazao da je s Darinkom Pavliša-Kralj letio i ranije i da su bili iskusni letači. Kazao je da su u trenutku kad se počeo spuštati prema aerodromu prolazili iznad vode kad je zapuhao vjetar, zbog čega se spustio neplanirano nisko. Od odbljeska vode i bez dobre vidljivosti zbog sumaglice tvrdi da je ostao bez horizonta i orijentira.

Osjetio je da je kotačem dotaknuo vodu i izgubio kontrolu. On se otkačio, dok je putnica bila ispod vode. Pokušao je u tri navrata otkačiti njezin pojas, kaže da ga je pokušavala otkačiti i ona, ali bezuspješno.

Prema mišljenju vještaka, Musulin je letio prenisko te da je letio prema propisima ni vjetar ni odbljesak ne bi doveli do tragedije. Vještaci tvrde da se mjesto pada nalazi udaljeno od piste dva i pol kilometra pa je stoga netočno da bi se radi slijetanja na pistu zmaj spustio na takvu razdaljinu u odnosu na vodu.

I fotografije koje su napravljene tijekom očevida idu u prilog tužitelju te ukazuju na kršenje propisa.

Povratak na Net.hr