OPREZ

PAZITE ŠTO BACATE U SMEĆE: Novi slučaj prevare, kradljivac identiteta uz pomoć starih računa podignuo kredit čije rate plaća žrtva iz Kutjeva

Nedavno smo pisali o muškarcu iz Varaždina koji je u smeću pronašao  dokumente svojih sugrađana te se njima okoristio i na taj način zgrnuo 31.000 kuna, a sada vrlo slična priča dolazi i iz Kutjeva. 33-godišnja žena prekjučer je tako prijavila da je još uvijek nepoznata osoba ove godine, koristeći se njezinim osobnim podacima, podigla zajam od nekoliko tisuća kuna koji joj je u ratama došao na naplatu.

Istog dana kada je Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo optužnicu protiv 34-godišnjeg muškarca koji se okoristio papirima i dokumentima pronađenima u kontejnerima i kantama za smeće na području Varaždina, Koprivnice i Čakovca, odnosno tamošnjeg prigradskog naselja Kuršanca, Kutjevčanka je prijavila policiji svoj slučaj drske krađe, navodi Glas Slavonije.

Sve podsjeća na slučaj iz Varaždina

Njoj je također, vrlo vjerojatno, lopov otuđio novac pronašavši odbačene račune preko kojih je došao do osobnih podataka.

Sličan modus operandi je imao i uhićeni Varaždinac koji je bez znanja žrtvi i njihove suglasnosti telefonski zaključio pretplatničke ugovore s dva teleoperatera navevši osobne podatke tih osoba, uključujući OIB. Tako je sklopio ugovore za 25 telefonskih brojeva na ime pojedinih osoba kojima se potom on koristio. Ljudima koji o tome nisu imali pojma napravio je dugove za račune više od 31.000 kuna.

KOPAJUĆI PO SMEĆU ZGRNUO DESETKE TISUĆA KUNA: U Varaždinu uhvaćen prevarant koji se okoristio otpadom sugrađana, pazite što bacate

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) savjetuje građanima da, prije nego što račune sa svojim osobnim podacima bace u koš za smeće, dobro razmisle što bi se moglo dogoditi da ih netko pronađe, piše Glas Slavonije.

Račune s osobnim podacima koji vam više ne trebaju – uništite

“Izliste s osobnim podacima koji vam više ne trebaju – uništite! Čuvajte osobne podatke od neovlaštenih dostupa jakim šiframa. Ostavljajte samo nužne osobne podatke, odnosno imate pravo znati zašto se od vas traži određeni opseg osobnih podataka”, poručuju u AZOP-u.

Također navode i da građani budu oprezni pri ostavljanju osobnih podataka na internetu (društvenim mrežama, poslovnoj mreži…), koji su onda dostupni svima jer sve to kriminalac može zloupotrijebiti.

Povratak na Net.hr