ODAO JE BIVŠI DEČKO

POPUT KRIMI-ROMANA: Kako je agentica za nekretnine postala partnerica okorjelih lopova i ukrala s njima 2,4 milijuna kuna

Kako je vlasnica agencije za nekretnine završila u bandi razbojnika koji su ukrali više od dva milijuna kuna u pomno planiranim krađama, uskoro bi se trebalo početi rasplitati na zagrebačkom sudu.

Do prije nekoliko godina činilo se da 34-godišnja Darija Vrandečić ima sve – vlastiti biznis i dobar izgled. Atraktivna agentica za nekretnine bila je u to vrijeme i u stabilnoj vezi, no ubrzo bi čovjek s kojim je tada dijelila život trebao postati i ključni svjedok protiv nje.

Ključni svjedok bivši partner

Naime, Braco Nerovčić s kojim je Darija Vrandečić godinama bila u vezi, otkrio je istražiteljima kako je sudjelovala u seriji krađa te se s grupom već osuđivanih kradljivaca upustila u nove pljačkaške pohode.

Bilo je ljeto 2009. godine kada je Darija Vrandečić, prema riječima svog bivšeg partnera, počela kontaktirati s Grgom Crnkovićem. Riječ je o čovjeku koji je bio uhićen u spektakularnoj policijskoj akciji zbog serije krvavih razbojništava 2005. godine, među kojima su bile i oružane pljačke Fine u Zvonimirovoj ulici i Zagrebačke banke na Drvinju. No, oslobođen je krivnje te je 2009. godine u travnju pušten na slobodu.

Grgini česti posjeti

Već nekoliko mjeseci kasnije počeo se, prema Nerovčićevim riječima, pojavljivati u njihovu stanu u Vrapčanskoj ulici.

‘I ja sam ga znao iz kvarta. Kada je dolazio k nama inzistirao je da sjedimo na terasi s koje se vidjela tržnica u Vrapču. Na placu se nalazila i jedna mjenjačnica. Kasnije sam složio kockice i zaključio kako je od tamo gledao upravo tu mjenjačnicu. Naime, nakon par tjedana Darija me odvukla na Pag, zbog neke nekretnine, a kada smo se nakon dva dana vratili čuo sam da je mjenjačnica na tržnici opljačkana’, svjedočio je Nerovčić.

Prema optužnici, Grgo Crnković je 2. srpnja 2009. godine s Josipom Fliesom, kojeg je upoznao u zatvoru, počinio razbojništvo nad djelatnicom mjenjačnice ‘Rogima B’ na Vrabečaku. Dok je tog dana djelatnica nosila novac u torbi, presreli su je Crnković i Flies. Flies joj je prišao, a Crnković je bio na motoru spreman za bijeg. Prvi pljačkaš prerezao je torbicu zaposlenici mjenjačnice te se u idućem trenutku s plijenom dao u bijeg. Ukrali su tada 15 tisuća eura i 120 tisuća kuna.

‘Darija mi je sve priznala’

‘Pritisnuo sam Dariju pa mi je na kraju potvrdila da je Grgo sudjelovao u toj pljački što mi je i on sam kasnije priznao. Rekao mi je i da je s njim bio i taj Flies kojeg je upoznao u zatvoru’, opisao je Nerovčić koji je te informacije proslijedio i vlasniku mjenjačnice.

Dva i pol mjeseca kasnije, potkraj listopada 2009., Darija Vrandečić je, prema optužnici, i sama krenula s Grgom Crnkovićem u pljačkaški pohod. Naime, kako je ispričao Braco Nerovčić, preko svoje poznanice Kristine Drahotusky, njih dvoje su čuli da obitelj Prekpalaj ima u kući u zagrebačkom naselju Dubec poveću količinu novaca. Informacija je procurila iz same obitelji koja je u to vrijeme rješavala međusobne imovinske odnose, pa je Stjefana Prekpalaja njegov brat isplatio za udio u obiteljskoj pekarnici.

Provalili u domove imućnih poduzetnika

Znajući to, kao i da je obitelj otišla na svadbu te da će kuća biti prazna, Darija i Grgo došli su u noći s 24. na 25. listopada 2009. godine u Dubec. Darija Vrandečić je ostala u automobilu ispred kuće pazeći da nitko ne naiđe, dok je Grgo Crnković provalio i ukrao ukupno 1,4 milijuna kuna.

Darija Vandečić odgovarat će i za krađu 400 tisuća kuna od zagrebačkog privatnog poduzetnika. Njemu je u stan provaljeno u prosincu 2011. godine. Prema optužnici tu je krađu  počinila zajedno s Tiborom Mihaljčukom, obrtnikom, koji je već u više navrata osuđivan zbog krađe i dilanja droge. Nakon što je od poduzetnikove kćeri, s kojom se družila, ali i često svađala saznala da je njezin otac dobio novac od prodaje jednog stana, uspjela je nabaviti i originalni ključ njegova doma. Ukrala ga je, sumnja se, tijekom jednog druženja s njegovom kćeri. Tako je između 6. i 7. prosinca 2011. godine s Mihaljčukom došla do poduzetnikovog stana i ukrala kuvertu s novcem.

Afera s Fani Kerum

Nerovčić je policiji dao informacije i o tom slučaju. U to je vrijeme, naime, već prekidao s Darijom Vrandečić, zbog, kako tvrdi, njezinih problema. No i poduzetnikova kći ispričala mu je kako je Darija opljačkala njezina oca.

‘I Darija mi je rekla da joj se na taj način osvetila’, dodao je. Svi okrivljeni u ovom procesu do sada su negirali optužbe, a njihovo rasplitanje očekuje se uskoro na Županijskom sudu u Zagrebu.

Široj javnosti Darija Vrandečić postala je poznata prije pet godina kada je objavljeno da je od Fani Kerum, supruge bivšeg gradonačelnika Splita, Željka Keruma, tražila deset tisuća eura za informaciju o provalniku u njihov dom. Kerumovi su opljačkani, a policija je objavila snimke videonadzora kradljivaca, nakon čega se i Darija Vrandečić uplela u tu priču. Na kraju ju je ispitala i policija te utvrdila kako ne zna ništa o provali u kuću Željka Keruma.

Povratak na Net.hr