MOLBA FILIPA ZAVADLAVA

OVAKO JE TROSTRUKI SPLITSKI UBOJICA MOLIO SUCA DA GA PUSTI NA SLOBODU: ‘Bit ćete legenda! Popit ćemo kavu na Pjaci’

Unatoč molbi, sudac Mlađan Prvan produljio je istražni zatvor Filipu Zavadlavu

Krajem prošlog tjedna Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odlučivalo je o produljenju istražnog zatvora trostrukom ubojici, 25-godišnjem Filipu Zavadlavu. On je sjednici vijeća nazočio videovezom iz gospićkog zatvora, gdje se trenutno nalazi. U svome obraćanju, suca Mlađana Prvana pokušao je na dovitljiv način nagovoriti da ga pusti iz istražnog zatvora na slobodu i da mu ne određuje nikakve mjere opreza.

“Ako me pustite na slobodu, ući ćete u povijest, bit ćete legenda! Popit ćemo kavu na Pjaci”, poručio je Zavadlav sucu, doznaje Slobodna Dalmacija.

JOŠ SE NE ZNA HOĆE LI ZAVADLAV IZNIJETI OBRANU: ‘Skinuli su ga s terapija, nikad nije bio bolje, ali njegovo svjedočenje mora biti suvislo’

Rasprava odogođena zbog COVIDA-19

No, suca nije zanimao takav oblik slave, pa mu je produljio istražni zatvor. O tome se trebalo raspravljati još krajem studenog, no rasprava pred sudskim vijećem sutkinje Višnje Strinić odgođena je, jer je u međuvremenu Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić obolio od COVIDA-19. Zbog toga nije sudjelovao niti na ovoj sjednici, iako je bila online.

“Točno je, pozitivan sam na koronu, imam malo fibre i malo glavobolje. Da se ovo nije dogodilo, mislim da bi vrlo vjerojatno Filip iznio svoju obranu, no postupak vjerojatno ne bi završio, jer ja nisam bio spreman za iznošenje završnih riječi, a to sam kazao i sutkinji. Naime, u potresu mi je stradao ured”, poručio je odvjetnik Šerić.

Filip Zavadlav tereti se za trostruko teško ubojstvo te nedopušteno držanje oružja i opće opasnu radnju, jer je 11. siječnja u Splitu s 37 metaka smaknuo 24-godišnjeg Marina Bobana, 25-godišnjeg Marina Ožića-Paića i 38-godišnjeg Juricu Torlaka. Za to nedjelo zakon predviđa maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora. No, odvjetnik Šerić pokušava igrati na “kartu” Filipove neuračunljivosti. Ako mu je dokažu, neće ići u zatvor, već na petogodišnje psihijatrijsko liječenje u zatvorenoj ustanovi.

PRIJATELJI SVJEDOČILI O NJEGOVU PONAŠANJU ZVADLAVA PRIJE KRVAVOG POHODA; Odvjetnik: ‘On je možda granični slučaj šizofrenije’

UŽARENO NA SUĐENJU TROSTRUKOM UBOJICI ZAVADLAVU: Visina kazne će ovisiti o posljednjoj riječi forenzičko-psihijatrijskog tima

Inzistiranje na neubrojivosti

No, četveročlani forenzički tim iz psihijatrijske ustanove, odnosno Klinike za psihijatriju Vrapče, koji je vještačio Zavadlava, ne odstupa od mišljenja kako je on u trenutku masakra bio smanjeno ubrojiv, ali ne i neubrojiv. I dalje tvrde da Zavadlav u trenutku počinjenja ubojstva nije imao akutni psihotični poremećaj, već samo akutnu reakciju na stres, izazvanu događajima prije ubojstva, a koja se ogledala u nespavanju, gubljenju težine, nesuvislom govoru, površnom pristupu okolini i problemima, dezorijentiranosti u vremenu i prostoru i drugim simptomima.

“On je imao poremećaj prilagodbe i mješoviti poremećaj ličnosti, što nas je nagnalo da ga proglasimo smanjeno ubrojivim, ali sve ovo nabrojeno ne spada pod neubrojivost. Čak mislimo da on nije u stanju ponoviti djelo te mu se nije izrekla ni mjera obveznog pohađanja psihosocijalnog tretmana, a kamoli psihijatrijskog liječenja”, rekao je ranije na suđenju psihijatar Goran Arbanas.

No, odvjetnik Šerić je znakovito krajem prošlog mjeseca, negdje u vrijeme kada je trebala biti održana posljednja rasprava ustvrdio: “Nismo definitivno još gotovi s vještačenjem”. Iduće ročište određeno je za 18. prosinca pa će nakon toga biti poznato više detalja o razvoju suđenja Zavadlavu.

PRIJATELJICA FILIPA ZAVADLAVA: ‘Na dan ubojstva je bio jako uzrujan, govorio je da će se objesiti na Marjanu’

SOCIJALNI RADNIK TVRDI DA JE ZAVADLAV BIO UZNEMIREN; Stanodavka: ‘Rekao mi je: Oprosti, nisam znao što ću, bilo je, ili ja ili, oni’

Povratak na Net.hr