NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

OVAJ PROCES TRAJE VEĆ VIŠE OD 12 GODINA: Nova presuda zbog trojice ubijenih u obračunu klanova dvojice generala

Već više od 12 godina hrvatski sudovi raspliću trostruko ubojstvo što je toga 9. lipnja 2004. godine potreslo Slavonski Brod gdje su u obračunu ubijeni Goran Begić (33), Željko (32) i Dragan (28) Prgomet.

Taj krvavi okršaj pripisivan je sukobljenim skupinama bliskima moćnim hrvatskim generalima Anti Prkačinu i Mladenu Kruljcu, a čak se sumnjalo da se s istragom otezalo jer im se policija nije željela zamjeriti. Ubijeni su navodno bili Kruljčevi ljudi, dok su njihovi ubojice pripadali klanu Ante Prkačina.

Strože kazne

Danas je pak izrečena četvrta presuda okrivljenima Antunu Blaževiću (56) i Darku Vukojeviću (35). Na prvom suđenju Blažević i Vukojević bili su osuđeni na po 30 godina zatvora. Tu, već pravomoćnu presudu, ukinuo je Ustavni sud. Drugom presudom Blažević, inače Prkačinov šogor, bio je osuđen na devet godina i pet mjeseci zatvora, a Vukojević na sedam godina. U trećem procesu sudac Županijskog suda u Zagrebu Zdravko Majerović zaključio je kako su Blažević i Vukojević ubili Begića i Prgomete u prekoračenju nužne obrane. Blažević je zato osuđen na 13 godina, a Vukojević je ponovo dobio sedam godina zatvora. I tu je presudu ukinuo Vrhovni sud RH.

roditelji Progmet Begić
Roditelji ubijenih čekaju rasplet suđenjaFoto: Zarko Basic/PIXSELL

 

Prema najnovijem pravorijeku, čiju će pravomoćnost Blažević i Vukojević čekati na slobodi jer su u istražnom zatvoru već proveli maksimalno zakonom dopušteno vrijeme, ponovno su proglašeni krivima za ubojstvo počinjeno u prekoračenju nužne obrane. Blažević je osuđen na osam godina zatvora, a Vukojević na šest.

Što se dogodilo u Slavonskom Brodu?

Sud je, naime, utvrdio da su braća Prgomet i Begić 9. lipnja oko 16 sati u Ulici Petra Krešimira IV. bez ikakvog povoda napali Blaževića. Prislonili su ga uza zid kuće na broju 19, a kada je posrnuo, Željko Prgomet krenuo je prema Vukojeviću. U idućem trenutku Begić je izvukao pištolj i usmjerio ga Blaževiću u glavu, ali mu se ovaj othrvao i oteo mu oružje.

Darko Vukojević Antun Blažević
Darko Vukojević i Antun Blažević danas na izricanju presudeFoto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Kako bi se obranio počeo je pucati. Sa četiri hica pogodio je Dragana Prgometa, dok je u Begića ispalio pet metaka. Braneći se od Željka Prgometa Vukojević je u njega ispalio više hitaca. Četiri metka su ga pogodila. Sve ove ozljede bile su smrtonosne.

I ova presuda nije pravomoćna, nego se na nju mogu žaliti i obrana i tužiteljstvo.

 

Povratak na Net.hr