ŠVERC PREKO GRANICE

OTKRIVAMO KAKO SU HRVATSKI TAKSISTI KRIJUMČARILI ILEGALCE IZ SRBIJE: Na autocesti je bila ‘stanica’ za vožnju do Zagreba

Krijumčarski kanal išao je od granice sa Srbijom do Zagreba, te dalje za Sloveniju.

U velikoj akciji USKOK-a i policije zbog prebacivanja ilegalaca preko Hrvatske predma Sloveniji uhićeno je nekoliko hrvatskih taksista. Njih je angažirao 39-godišnji Afganistanac koji je nedavno u Hrvatskoj organizirao krijumčarski kanal za svoje sunarodnjake.

Tajna policijska operacija

Istražitelji još ne znaju kada je Afganistanac stigao u Hrvatsku i na koji način, no njegov identitet od ranije je bio poznat u kriminalnim krugovima. Zato je tajno nadziran, sve do finalizacije operacije kodnog naziva TIR.

Uz njega, policija je u krijumčarskom lancu identificirala još deset hrvatskih državljana, te jednog državljana BiH. Među osumnjičenim Hrvatima mahom su taksisti koji su se uključili u ovaj ilegalno biznis.

Preuzimanje na autocesti

Kako doznajem, dvojica su se izravno povezali s Afganistancem ne bi li zaradili na prijevozu izbjeglice preko Hrvatske. No, kako nisu sve mogli sami realizirati, odnosno kako je sve više izbjeglica koje su zaustavljene u Srbiji neposredno ispred granice s Hrvatskom i Mađarskom, trebalo prijevoz, anagažirali su svoje kolege za pojedine poslove.

Prema informacijama do kojih smo došli, ilegalci – mahom Afganistanci i Pakistanci – prelazili su hrvatsko-srpsku granicu uz pomoć tamošnjih vodića, a taksisti su ih dočekivali na jednoj lokaciji na autocesti Zagreb-Lipovac. Ilegalnci su dobili precizne podatke o tajnoj lokaciji kojom su se zaobilazile brojne policijske patrole što nadziru ulazak u Hrvatsku.

Stotine tisuća kuna zarade

Jedno vozilo obavezno je bilo prethodnica taksistima kako bi se i tijekom vožnje do Zagreba izbjegle policijske kontrole. Privremeni smještaj za ilegalce bio je organiziran na periferiji grada, te su ubrzo nastavljali transport prema Sloveniji i drugim zemljama Europske unije.

Na samom kraju operacije TIR uz organzatora Afganistanca identificirano je 11 njegovih suradnika protiv kojih je otvorena istraga. Sumnjiči ih se da su od 21. rujna do 25 listopada ove godine iz Srbije u Hrvatsku prevezli 119 stranaca. Na njihovom transferu zaradili su najmanje 127 tisuća kuna i nešto manje od 18 tisuća eura. Taj je novac, prema prvotnom dogovoru, podijeljen.

Nakon uhićenja, kako doznajemo, taksisti su tvrdili kako nisu sudjelovali ni u kakvom ilegalnom biznisu, već samo, kao i svim drugim putnicima, pružali usluge prijevoza.

Povratak na Net.hr