ŠAKOM NA STARIJU ŽENU

OSUĐEN ZBOG NAPADA NA CVJETNOM TRGU: ‘Ošamario sam ju! Kako je mogla rušiti transparent Sekularna Hrvatska’

Zbog svog čina na sudu se pokajao i tvrdio da nije vidio koga je u stvari napao.

Zbog brutalnog napada na 79-godišnju aktivisticu Ružicu Ćavar uvjetnu kaznu dobio je Neven Kovačić, 60-godišnji turistički djelatnik, čiji je nasrtaj na stariju gospođu na Trgu Petra Preradovića zabilježilo više kamera. Sve se to dogodilo tijekom prosvjeda što je održavan pod nazivom “Skup razuma 2” kojim je traženo raskidanje Vatikanskih ugovora.

Teške ozljede

Protiveći se porukama sa skupa Ružica Ćavar krenula je trgati jedan od transparenata, na što je Kovačić divljački reagirao. Nasrnuo je na ženu svjestan njezine dobi, te ju ošamario. Od tog je udarca, kako je utvrđeno tijekom sudskog procesa na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu vremešna aktivistica pala na tlo i zadobila lom nadlaktice. U pitanju je teška ozljeda zbog čega se Kovačić i našao na optuženičkoj klupi, no zatvorsku kaznu neće morati služiti. Naime, dobio je godinu dana zatvora ali uz rok kušnje od tri godine.

Svoj postupak na sudu Kovačić je pravdao lošim psihičkim stanjem i izmorenošću zbog prehlade što ga je uoči prosvjeda mučila. Iako je čuo da se prosvjed održava najprije se uputio na Trg bana Jelačića, a tek onda je shvatio da je događanje koje je tražio na Cvjetnom trgu.

Ružica Ćavar
Ružica Ćavar skidala je transparent kad je naišao KovačićFoto: Igor Kralj/PIXSELL

‘Bio je to čisti afekt’

“Dotrčao sam do tamo i vidio jednu osobu kako skida transparent. Nisam u tom trenutku primjetio o kome se radi. Samo sam uočio da netko želi srušiti transparent “Skularna Hrvatska”. Ta, kome bi to moglo pasti na pamet. Tko bi tako nešto želio. Zato nisam ni razmišljao već sam toj osobi opalio šamar. No, stvarno nisam uočio ni njezinu dob ni spol. To je bilo u čistom afektu”, pravdao se na sudu Kovačić požalivši se i na sve što je sam nakon tog incidenta proživio.

Tko je Neven Kovačić?

Osim petosatnog ispitivanja u policijskoj postaji, bio je 24 sata zadržan u pritvoru zbog čega je propustio jedno putovanje turističke agencije za koju je radio. A na kraju je zbog svega dobio i otkaz. Izbačen je i iz stranke Laburista čiji je član bio, te se čak kandidirao za mjesto u Europskom parlamentu.

“Ona i njezina obitelj su me na sve moguće načine blatili. U pismima koja su slali o meni i javnim istupima nazivali su me zločincem. Jako mi je žao što se sve to dogodilo i zbog posljedica mog čina. Mene je sve to slomilo”, rekao je Kovačić i priznao kako nije pokušao kontaktirati Ružicu Ćavar niti je znao da je morala proći dvije operacije.

Ružica ćavar

Povratak na Net.hr