NISU KRIVI

OSLOBOĐENI VODITELJICA I KONOBAR SPLITSKOG KLUBA: Bili optuženi za iznudu Amerikanaca, sud odlučio: ‘Ne postoji dokaz računa od 1.000 dolara’

Optužene se teretilo da su zajednički i u dogovoru s još jednom nepoznatom muškom osobom, s namjerom da se okoriste, pokušali iznuditi 1.000 dolara od Amerikanaca koji su počastili plesačice s dvije male boce šampanjca

Završen je sudski postupak protiv voditeljice i konobara kluba Pasha u Splitu i to nakon 13 godina. Suđenje je trajalo dvije godine, a optuženi su dva puta nepravomoćno osuđeni za pokušaj iznude dvojice američkih mornara. Međutim, na kraju su, zahvaljujući naporima svojih branitelja, oslobođeni pravomoćnom presudom riječkog Županijskog suda, javlja Dalmatinski portal.

Riječ je o predmetu postupka situacije iz lipnja 2007. godine kada su Amerikanci doplovili u Split u sklopu NATO vježbe. Optužnicom se optužene teretilo da su zajednički i u dogovoru s još jednom nepoznatom muškom osobom, s namjerom da se okoriste, pokušali iznuditi 1.000 dolara od Amerikanaca koji su počastili plesačice s dvije male boce šampanjca.

Mornari iz SAD-a odbili su platiti račun te tražili da se pozove policija. Do sukoba je došlo kada su pokušali napustiti klub Pasha jer su bili okruženi i počeli su dobivati udarce. Slomljenih nosova Amerikanci su pobjegli iz splitskog kluba, no novac nisu dali.

Oslobođeni zbog nedostatka dokaza

Kako javlja Dalmatinski portal, u svojoj obrani je voditeljica kluba navela kako je konobar Amerikancima rekao da je cijena boce šampanjca 685 kuna i da im je donio račun za dvije boce u iznosu od 1.370 kuna. Rekla je da, nakon što su Amerikanci odbili platiti, poručila gostima da će zvati policiju zbog neplaćanja. Navela je da to nije uspjela napraviti jer su američki gosti krenuli prema izlazu.

Premda su ih pokušali spriječiti, nisu uspjeli te da je jedan od Amerikanaca udario konobara u trbuh i počeo bježati. Drugi američki gost potukao se s konobarom i također je uspio pobjeći. Konobar je potvrdio da je do problema i sukoba s Amerikancima došlo jer su odbili podmiriti račun. Sudac Županijskog suda u Rijeci zaključio je na kraju trećeg suđenja da okrivljene treba osloboditi optužbe zbog nedostatka dokaza.

Ne postoji dokaz da je postojao račun u iznosu od 1.000 dolara kojeg spominju Amerikanci. Račun koji glasi na 1.370 kuna postoji za dva šampanjca koji su Amerikanci naručili kao i račun koji su platili nešto prije za votku i pivo. Nema računa koji bi odgovarao citiranom iznosu. Tijekom suđenja Amerikanci nisu saslušani nego su pročitani njihovi iskazi koji su dali pred sucem istrage bez prisutnosti branitelja okrivljenika.

“Imajući u vidu iskaze oštećenika te obrane okrivljenika da nikada nije izdan račun na iznos od 1000 dolara, niti su potraživali takav iznos, već su jedino zahtijevali da oštećenici plate 1370 kuna, sud ne može sa sigurnošću prihvatiti iskaze oštećenika pa je okrivljenike trebalo osloboditi od optužbe zbog nedostatka dokaza za kazneno djelo pokušaja iznude'”, prenosi Dalmatinski portal izjavu riječkog suca Ante Unkovića.

Tako je potvrđena oslobađajuća presuda na riječkom Županijskom sudu.

Povratak na Net.hr