NIJE PRISTAO NA NAGODBU

OSJEČKA AFERA INDEKS: Profesor Crnjac tvrdi kako nikada nije primio mito

Profesor osječkog Ekonomskog fakulteta Miljenko Crnjac, jedan od optuženih za prodaju ispita, ustvrdio je u svojoj obrani da nikada nije primio mito, bilo kome pogodovao ili tražio dar za upisanu ocjenu.

Iznošenjem obrane okrivljenika, u utorak je na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno suđenje Crnjcu i njegovu kolegi Luki Crnkoviću, posredniku Boži Omaziću te studentima Dragani Karlušić, Branku Maraviću i Draženu Šestiću zbog korupcije i kupovine ispita na osječkom Ekonomskom fakultetu. Oni su optuženi u velikoj osječkoj aferi Indeks i jedini su od ukupno 38 optuženika koji nisu pristali na nagodbu. Ostali optuženici, među kojima su profesori, studenti i posrednici, ranije su se nagodili s Uskokom te su sporazumno osuđeni nakon priznanja nedjela.

RIJEČ NIJE IZGOVORILA: Studentica opisala kako je s 1.800 eura, janjetom i prasetom položila ispite

“Nisam nikome pogodovao”

“Nikada nitko nije mogao utjecati na moje ocjenjivanje, niti sam ikada od ikoga primio mito. Radio sam na 10 fakulteta u zemlji i inozemstvu i nikada od strane studenata nisam imao primjedbe na moj rad. Nisam nikome pogodovao ni u kojem smislu ili tražio dar za upisanu ocjenu”, istaknuo je Crnjac u svojoj obrani.

Optužnica ga tereti da je studentici Barbari Lukavečki, nakon što je na pismenom ispitu iz matematike dobila negativnu ocjenu, nakon dolaska na dogovoreni usmeni ispit u njegovom kabinetu, otišla sa dvojkom u indeksu. Lukavečki je, pak, ranije posvjedočila da je ‘kupila ispit’ te da ju Crnjac ništa nije pitao, jer je sve bilo dogovoreno s posrednikom Ivanom Vukadinovićem kojem je za tu ocjenu iz matematike predala tisuću eura, prase i janje.

Crnjac je pojasnio kako je Barbaru Lukavečki ispitao u svom kabinetu samo zato što ga je to zamolio profesor Goran Marijanović, jer je u to vrijeme bila zaposlena i nije mogla izaći na zakazan termin usmenog ispita koji se, zajedno s drugim studentima, odvijao u dvorani.

Kabinet prisluškivao Uskok

Na upit tužitelja kako je onda osigurao javnost ispita, Crnjac je ironično zaključio: “Ispit u mom kabinetu bio je javniji nego u fakultetskoj dvorani, jer mi je kabinet tada prisluškivao Uskok”.

“Profesor Goran Marijanović zamolio me da ju primim ranije jer je žurila na posao. Pristao sam jer je to uobičajeno za izvanredne studente. Ni on, ni bilo tko drugi nije nikad utjecao na moj način ispitivanja, što je vjerojatno i razlog mog ranijeg umirovljenja i oduzimanja stečenog prava da mogu raditi i s navršenih 70 godina, kao profesor u trajnom zvanju”, kazao je Crnjac.

KUPOVALE ISPITE: “Ako na ispitu dobijemo jedan, imamo dva?…Uvijek plus jedan. Čista financijska matematika”

Inače, profesor Marijanović, prvooptuženi u ovoj aferi, pristao je na nagodbu te mu je već određena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i 11 mjeseci. Izrečena mu je i djelomična uvjetna osuda na način da bezuvjetno mora u zatvor na godinu dana, dok se preostali dio zatvorske kazne, u trajanju od godinu i 11 mjeseci, neće izvršiti ukoliko u roku od 5 godina ne počini novo kazneno djelo.

Crnjca se tereti i da je tri studentice zamolio da mu prepišu znanstvene radove s papira na računalo, a zauzvrat su, prema dogovoru, dobile ocjenu više na ispitu. Nisu prošle pismeni, ali im je Crnjac u indekse upisao dvojke. O ovom dogovoru s profesorom svjedočile su i same studentice tijekom dokaznog postupka, no Crnjac je u svojoj obrani porekao da je tako nešto dogovorio s njima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr