Izbjegavao porez

TERETE IH ZA 2,7 MILIJUNA KUNA: Bivši direktor i tajnica izvlačili novac iz ŽRK Podravka

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Koprivnici optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana (1954. i 1960.) i sportskog dioničkog društva zbog počinjenja utaje poreza ili carine i pomaganja u tom kaznenom djelu, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju  i krivotvorenja službene isprave.

Prvookrivljenika se tereti da je od srpnja 2004. do kraja 2008. godine u Koprivnici, kao direktor ŽRK Podravka organizirao poslovanje tako da društvo izbjegne platiti porez na dohodak –  naknade za igranje i nagrade igračicama isplaćivale su se podizanjem novca sa žiro računa putem blagajne na temelju neistinitih putnih naloga za nepostojeća službena putovanja po Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Naloge je direktor pripremao s drugookrivljenom tajnicom društva.

Osim toga U  poslovnim knjigama društva nisu se prikazivala plaćanja najamnine i troškova stanovanja za igračice i trenere, naknada stranim sucima, dnevnica zaposlenicima i igračicama i poklona kupljenih kreditnim karticama društva.

Opisanim je društvo izbjeglo platiti porez na dohodak u visini od preko 2.700.000,00 kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske.

Drugookrivljenicu se tereti da je 25. listopada 2007. isplatila iz blagajne društva iznos veći od 5.000,00 kuna i novac neosnovano zadržala za sebe prikazavši da se tim novcem plaćaju dva računa društva koja su već ranije bila plaćena.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr