Sporno 593.000 kuna

OPTUŽEN ZA UTAJU POREZA: Klemm se nije nagodio, sud razdvojio postupak protiv okrivljenika

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu razdvojilo je postupak u odnosu na Josipa Klemma, optuženog za utaju poreza, te Leonarda Valenta koga terete da mu je u tome pomagao.

Josipa Klemma, vlasnika zaštitarske agencije i jednog od vođa prosvjednika koji i dalje u šatorima ispred Ministarstva branitelja traže odlazak ministra Predraga Matića, tužitelji terete da je prije 10 godina osmislio način kako će iz svoje tvrtke neosnovano obavljati isplate sebi u korist. Na taj je način, tvrdi tužiteljstvo, izvukao gotovo tri milijuna kuna i pritom utajio 593.000 kuna poreza, javlja 24sata.

U tome mu je navodno pomogao Radovan Štetić. On je Klemmu, tvrdi Državno odvjetništvo pomagao da u razdoblju od veljače 2005. do ožujka 2007. iz svoje tvrtke, kroz fiktivne ugovore, izvuče milijune. To je činio tako što mu je pomagao pronalaziti direktore na čije će se račune uplaćivati pa izvlačiti novac.

Štetić je u petak priznao krivnju i s tužiteljstvom se nagodio na kaznu od 11 mjeseci zatvora. I drugi pomagači priznali su krivnju. Silvije Golubovac dobio je 10 mjeseci zatvora, a Tomislav Matanić i Hrvoje Zorovac 11 mjeseci uvjetno. Prvi s rokom kušnje od tri, a drugi od pet godina, piše 24sata.

U svojoj obrani u lipnju Klemm je kazao da nije namjeravao oštetiti državni proračun ni vlastitu tvrtku. “Sada sam svjestan da sam možda oštetio vlastitu tvrtku i za to prihvaćam krivnju. Žao mi je zbog svega, a htio bih napomenuti da moja tvrtka ima oko 900 zaposlenih i da sam u zadnje četiri godine u proračun uplatio oko 115 milijuna kuna”, kazao je u obrani Josip Klemm.

KLEMM PRIZNAO: “Kriv sam, ali nisam htio počiniti kazneno djelo”

Povratak na Net.hr