LAŽNE FAKTURE

OPERACIJA ‘KRUŽNO PUTOVANJE’: U prijevari teškoj milijardu eura sudjelovale i dvije hrvatske tvrtke

Istražitelji su ušli u trag i organizatorima ovog ilegalnog biznisa.

U lancu velike međunarodne prijevare lažnim fakturama teške milijardu eura raskrinkane su i dvije tvrtke iz Hrvatske.

Otkrivene su u završnici istrage što ju je gotovo tri godine vodilo talijansko tužiteljstvo, a u srijedu su financijski inspektori uhitili 29 osumnjičenih osoba, kao i njihova organizatora koji je lociran u Vicenzi.

75 tisuća tajno snimljenih razgovora

Tijekom ove nevjerojatno opsežne istrage u kojoj su sudjelovale policije pet zemalja, korišten je i poseban računalni program, kojim je analizirano gotovo 75 tisuća tajno snimljenih razgovora, nabava i plaćanja te razmjena porezne dokumentacije. U jednom trenutku istragom je bilo obuhvaćeno čak 218 osoba.

Operacija je rezultirala otkrivanjem lanca u kojem je bilo povezano 180 tvrtki. Njih 154 imale su sjedišta u Milanu i Rimu, te još 54 tvrtke iz 15 drugih zemalja: po četiri iz Austrije, Malte, Češke i Slovačke, tri iz Poljske, po dvije iz Belgije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke i Rumunjske, te po jedna iz Velike Britanije, Irske, Cipra, Litve i Nizozemske. One su iskorištene za izvlačenje 130 milijuna eura poreza na dodanu vrijednost, poznatije u Italiji kao IVA.

Lažni računi

Istražitelji su utvrdili da su među ovim tvrtkama cirkulirale fakture za usluge koje nikada nisu realizirane te robu koja nikada nije prodana. Njihova vrijednost popela se na 930 milijuna eura, a većinom je bila riječ o trgovini hi-tech uređajima. No bilo je lažnih računa i za prodaju printera i tonera, te osnovnih potrepština poput brašna, šećera i mlijeka u prahu.

Iako je u pitanju klasična kružna prijevara, ovaj kriminalni lanac doveo ju je očito do savršenstva kako bi se izvukla maksimalna korist od lažnih faktura.

Dio robe, koji se doista nalazio u Italiji, prodavan je, doduše samo papirnato. Papiri bi se, ako se radilo o izvozu, vraćali talijanskim tvrtkama, a u tom lancu tražen je i povrat PDV-a, odnosno IVA-e.

Jedan od šefova bande skrivao se u Švicarskoj

Ušlo se u trag još jednom organizatoru, Talijanu koji trenutačno živi u Švicarskoj, a suradnja je tijekom istrage ostvarena i sa slovenskim, hrvatskim, britanskim i američkim vlastima. Slučaj su vodili financijski inspektori iz Vicenze koji su ovaj put dokazali važnost svoje uloge u zaštiti državnog proračuna, jer sve više organiziranih skupina poseže za sofisticiranim financijskim kriminalom.

Povratak na Net.hr