Ovršitelj i kolegica uzimali pršute i parfeme za mito

Ovršitelj i zapisničarka splitskog suda uzimali su mito, a zauzvrat su ubrzavali ili odugovlačili ovršne postupke, uništavali službenu dokumentaciju i pronalazili kupce prije donošenja rješenja o prodaji nekretnina u ovršnim postupcima i na zakazanim dražbenim ročištima.

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 14 hrvatskih državljana, među kojima je i troje službenika Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Splitu, zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, krivotvorenja službenih isprava, zloporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja na zloporabu položaja i ovlasti.

Optužnicom se prvookrivljenici, 45-godišnjoj zapisničarki suca ovrhe na Općinskom sudu u Splitu, i drugookrivljeniku, 46-godišnjem ovršitelju na istom sudu, stavlja na teret da su, od sredine 2009. do srpnja 2011. godine, u više navrata i od više osoba, ovrhovoditelja i ovršenika, tražili i primili novac i druge poklone. Navodno je, uz gotovinu, riječ o parfemu od 300 kuna, pršutu, mesu, piše Večernji list.

Uništavali dokumentaciju

Zauzvrat su ubrzavali ili odugovlačili ovršne postupke, uništavali službenu dokumentaciju i pronalazili kupce prije donošenja rješenja o prodaji nekretnina u ovršnim postupcima i na zakazanim dražbenim ročištima.

Trećeokrivljena 40-godišnjakinja tereti se da je kao referentica Odjela za zemljišne knjige Općinskog suda u Splitu, od veljače do srpnja 2011. godine, na traženje odgovornih osoba jednog trgovačkog društva u njegovu korist žurno provela upise u spisima te da je obavila upis nekretnine u zemljišne knjige, za što je od okrivljenika primila poklone.

Ostalim se okrivljenicima stavlja na teret davanje mita, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti.

Povratak na Net.hr