OBAVEZNO PRIČITAJTE

OPASNA PREVARA VREBA U BLAGDANSKOJ SEZONI: Oprez, ogromni popusti koji se nude mogu vas skupo stajati

Iz Hrvatske udruge banaka uputili su građanima upozorenje na moguće prijevare što ih vrebaju u vrijeme blagdana.

Naime, na stranicama društvenih mreža pojavljuju se oglasi koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće  i drugih predmeta) –  “HOT SALE”, “80% OFF”,  “Discount Sale” ponude i slično.

Evo na što morate obratiti pozornost

Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima  “http” , umjesto  “https”, upozoravaju iz Hrvatske udruge banaka.

Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobivaju. Na taj način otuđeni podaci korisnika mogu se od strane lopova koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu izvršili.

Provjerite internetsku adresu

“Stoga ovim putem upozoravamo korisnike da pri kupnji na internetu obavezno: sami upisuju web adresu prodajnog mjesta, nikada na web adresu prodajnog mjesta ne dolaze putem poveznica (linkova) sa stranica društvenih mreža ili putem sličnih poruka, prije unošenja podataka o kartici provjere ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li s: “https”,   klikom na sličicu lokota provjere pripada li URL adresa prodajnom mjestu. Na taj način korisnici će izbjeći troškove za transakcije koje nisu izvršili”, poručuju iz HUB-a.

Povratak na Net.hr