MJESEC DANA IZA REŠETAKA

OPAKOM MLADOM HAKERU IZ ZAPREŠIĆA ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR: Na bitcoinima zaradio gotovo 1,5 milijun kuna

Kristian R. jutros je priveden za velikogorički Županijski sud, a sudac istrage odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor.

Webstresser.org servis, koji je tijekom prošle godine imao oko 136 tisuća registriranih korisnika i odgovoran je za četiri do šest milijuna hakerskih DDos napada u posljednje tri godine, ugašen je u međunarodnoj policijskoj operaciji u kojoj je u Hrvatskoj uhićen i jedan od administratora stranice, 19-godišnji Kristian R. iz Zaprešića.

Još dvojica mladića, 19-godišnji Jovan M. iz Prokuplja, te još jedan 19-godišnjak iz Rume uhićeni su u dijelu akcije što je provedena u Srbiji.

Kristian R. jutros je priveden za velikogorički Županijski sud, a sudac istrage odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor.

MLADOM HAKERU IZ ZAPREŠIĆA ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR: Doznajemo da ga je odala zajednička tetovaža s kompanjonom iz Srbije

Priopćenje sa suda prenosimo u cijelosti:

Rješenjem suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici broj Kir-204/2018 od 26. travnja 2018., na temelju članka 127. stavak 1. i članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku određenje istražni zatvor protiv osumnjičenog K.R., i to u trajanju od jednog mjeseca. 

Naime, osumnjičenik se tereti za počinjenje teškog kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka iz članka 273. stavak 3. u vezi s člankom 267. stavak 1. Kaznenog zakona, počinjenog na način, da je, neutvrđenog dana 2015. godine do 24. travnja 2018., iz obiteljske kuće u mjestu prebivališta u Zaprešiću, upravljao računalnim sustavom dostupnim na internetskim poveznicama htpp://webstresser.co i http://webstresser.org, a koji je postavio na internetski poslužitelj u vlasništvu trgovačkog društva Abelhost iz Nizozemske, a koji računalni sustav omogućuje korisnicima da za novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service), napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, a takvi napadi označavaju sprječavanje pristupa napadnutom računalom sustavu korištenjem mnogobrojnih korisničkih upita prema krajnjem korisniku koji se nalaze na internetu, te na taj način kroz dulje vremensko razdoblje onemogućavao ili otežavao pristup većem broju računalnih sustava i time na štetu velikog broja korisnika prouzročio neutvrđenu materijalnu štetu, a za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu najmanje od 163.75124693 bitcoina (virtualni novac), približne vrijednosti 1.453.946,90 kuna na dan 24. travnja 2018.

Istražni zatvor određen je zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo. Naime, osumnjičenik je vršeći inkriminirane radnje pokazao veću količinu kriminalne volje (pomno planiranje, ulaganje velike količine energije kako bi se organizirala web stranica koja je omogućavala korisnicima iznajmljivanje usluge izvršavanja DDoS napada na web poslužitelje prema izboru korisnika, što je sve uključivalo i međunarodni nivo organizacije), da se radi o najdugotrajnijoj usluzi za pružanje usluga izvršavanja DDoS napada (od neutvrđenog dana 2015.), da je pribavljena imovinska korist u iznosu os najmanje 163.75124693 bitcoina (virtualni novac) odnosno približene vrijednosti na dan 24. travnja 2018. 1.453.946,90 kuna (oduzeto je nekoliko platnih kartica Visa Prapaid, koje je dobivao uplatama bitcoina na CrypPai račune, kao i potvrda tvrtke Moro1993 za kupovinu zlatnih poluga, da je poznato gdje je smještena Internetska domena https://webstresser.org/, a nije poznato gdje se nalazi domena webstresser.co , zbog čega je moguće vršenje inkriminiranih radnji jednostavnim spajanjem putem mobilnog uređaja, te da i dalje postoji velika prijetnja za ključne online usluge koje nude banke, poslovni sektori i državne institucije širom svijeta. 

Glasnogovornik za kaznene predmete

Sudac Ante Zeljko

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr