POTVRDILI OPTUŽNICU

ODSJEKAO JOJ JE NOGU: Gliserom ispred Malinske naletio na mladu Austrijanku, preminula je u bolnici; Otac: ‘Više nikad u Hrvatsku…’

Županijski sud u Rijeci potvrdio je optužnicu protiv 28-godišnjaka koji je u moru ispred Malinske u srpnju 2019. usmrtio 20-godišnju Verenu Heinz koja je u tom trenutku ronila

Nešto više od godinu i pol dana nakon što je gliserom u moru ispred Malinske usmrtio 20-godišnju Austrijanku Verenu Heinz, Županijski sud u Rijeci potvrdio je optužnicu protiv 28-godišnjaka. Njega se tereti da 24. srpnja 2019. približavajući se obali nije adekvatno promotrio put plovidbe niti smanjio brzinu, iako je znao da su u moru kupači. Tako je gliserom prešao preko dvoje ronilaca, Verene i njenog oca Dietera, te djevojci elisom odsjekao nogu i nanio ozljede kojima je kasnije podlegla u KBC-u Rijeka, javlja Novi list.

Ova studentica Ekonomskog i poslovnog sveučilišta u Beču voljela je ronjenje, baš kao i cijela njena obitelj. Njen otac je instruktor ronjenja, koji je u osamdesetima na jadranskoj obali držao ronilački klub. Ona je također postala instruktorica najvišeg ranga.

“Svi smo mi obučeni instruktori, uvijek smo živjeli s vodom. Spustili smo se na 15 minuta dubine na dvominutni trening pri kraju prostora za ronjenje na dah. Plivali smo do obale kad nam je velikom brzinom prišao brod. Budući da je vozač skrenuo, nismo mogli znati kamo želi ići. Nismo imali vremena reagirati. Brod nas je uhvatio i pregazio. Na tom području, 100 metara od obale, brod nema što raditi”, neutješan je bio nakon nesreće njen otac Dieter Heinz.

RASPLET NAKON GODINE DANA: Optužnica protiv mladića koji je gliserom usmrtio Austrijanku kod Malinske na Krku

Aljkava istraga

Dodao je kako su bili uredno označeni ronilačkim bovama, kojima se označava pozicija ronioca pri zaronu. To je kasnije utvrdila i istraga za koju kaže kako je bila aljkavo provedena. Iako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odmah nakon nesreće izašlo s priopćenjem kako se tragedija dogodila na 300 metara od obale, odnosno na samoj granici kupališnog i plovidbenog dijela mora, pokazalo se da se brzinski očevid bazirao samo na svjedočenju 26-godišnjeg vozača glisera i njegova suputnika te da policija uopće nije provjeravala istinitost njihovih tvrdnji.

Kasnije je također utvrđeno da su Dieter i Verena Heinz bili uredno označeni ronilačkom bovom promjera 90 centimetara, a dijelovi Verenine opreme pronađeni su u moru od 97 do 127 metara od obale, dakle daleko od plovidbenog pojasa. Tamošnji koncesionar je također napravio nekoliko propusta, jer nije označio plovni put za glisere u obliku lijevka u dužini od 150 metara od obale, već je to učinio na samo 40 metara, nije postavio oznaku da je kupanje zabranjeno, čak štoviše oznaka za dopušteno kupanje nalazi se – u luci!

Osim toga, gliser je zadnji tehnički pregled prošao 2017., a potom ga je vlasnik odvezao na novi tehnički pregled samo dan nakon nesreće, što pokazuje da ga policija nije uzela kao dokaz. Vozač glisera nikad nije bio pritvoren, već je samo dao iskaz u Lučkoj kapetaniji, a o aljkavosti istrage govori i činjenica da su policijski ronioci na teren izašli tek 1. kolovoza, punih osam dana nakon nesreće.

AUSTRIJANAC ČIJA JE KĆI STRADALA KOD KRKA: ‘Nemojte mi zamjeriti, ali nemam više nikakvu želju dolaziti u Hrvatsku’

Ne žele da njena smrt bude uzaludna

“Nemojte mi zamjeriti, ali nakon ovoga što mi se dogodilo nemam nikakvu želju dolaziti u Hrvatsku ikada više. Hrvatsku sam jako volio, ovdje sam još od ’82. do ’84. držao ronilački klub, ali sada mi je preteško dolaziti. Znate, ljubav prema nekoj zemlji izgubi se nakon ovakvog događaja. Činjenica da je poginula jedna mlada osoba ne smije tek tako otići u zaborav. Želimo učiniti sve što je u našoj moći da se tragedije poput ove ne ponove, da se stvari ne vrate u normalu… Da Verenina smrt ne bude uzaludna, već da potakne promjene po pitanju sigurnosti na moru”, govorio je njen otac prošlog ljeta.

Povratak na Net.hr