Fimi Media

ODBIJEN ZAHTJEV OBRANE: Ivo Sanader ostaje u Remetincu!

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbacilo je zahtjev obrane bivšeg premijera Ive Sanadera da mu se u suđenju u predmetu Fimi Media ukine istražni zatvor, odnosno da mu se omogući obrana sa slobode.

Odvjetnici Ive Sanadera Jadranka Sloković i Čedo Prodanović najavili su da će podnijeti tužbu Ustavnom sudu. Obrana smatra da je protiv Sanadera mogao biti vođen jedan postupak, no pokrenuto ih je šest upravo kako bi se na ovaj način moglo manipulirati istražnim zatvorom, odnosno zadržavanjem Sanadera iza rešetaka čim duže, piše Telegram.hr.

Sanader se nije pojavio

Sanader danas na ročištu nije bio iako je na to imao pravo i bio je uredno pozvan. Sudu je poslao tek pismenu izjavu da ne želi da ga se dovodi iz Remetinca na Zrinjevac.

Sud je, kako je potvrdio glasnogovornik suda Krešimir Devčić, ovu odluku donio na osnovu dosadašnje ustaljene sudske prakse.

Podsjetimo, Sanaderova obrana tražila je da ga se pusti na slobodu jer je istekao zakonski rok od tri i pol godine, koliko najdulje može trajati istražni zatvor. Ustavni je sud ukinuo pravomoćne presude za slučaj Hypo i INA/MOL, vrativši postupak na početak.

Sanader je do tada bio na izdržavanju zatvorske kazne od 8,5 godina, a nakon odluke Ustavnog suda vraćen je u režim istražnog zatvora koji mu je određen u aferi Fimi Media.

Odluka Vrhovnog suda krajem rujna

Sanaderova obrana također se nada da će biti prihvaćena žalba u slučaju Fimi-medija o kojoj će Vrhovni sud raspravljati krajem rujna. U tom slučaju Sanader je nepravomoćno osuđen zajedno s HDZ-om, kojem je tada bio na čelu.

Sloković Prodanović
Odvjetnici Jadranka Sloković Čedo Prodanović napuštaju zagrebački Županijski sudFoto: Sanjin Strukić/Pixsell

Bivšem premijeru u tijeku je suđenje i za slučaj Planinska, ali je sredinom lipnja taj postupak odgođen do sredine jeseni zbog pogoršanja njegova zdravstvenog stanja.

Nakon što mu je ukinuta pravomoćna presuda u slučajevima Hypo i INA-MOL, pripremno ročište za ponovljeno suđenje Sanaderu zakazano je za početak rujna.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr