ODBIJEN ZAHTJEV USKOK-A Bandić ostaje na slobodi

Sudac istrage Županijskog suda odbio zahtjev je USKOK-a koji je jutros zatražio da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odredi istražni zatvor kao i da mu se oduzme jamstvo od 15 milijuna kuna.

Odbijen je USKOK-ov zahtjev kojim se tražio pritvor za Milana Bandića zbog sumnje da je pokušao utjecati na svjedokinju Vidu Demarin jer smatra da se radi o objedinjenin zahtjevima.

Bandić je u četvrtak popodne pušten iz istražnog zatvora u Remetincu nakon što je Ustavni sud donio odluku da ukida tri rješenja Županijskoga suda iz ožujka. Nakon toga USKOK je odmah zatražio ponovno pritvaranje zagrebačkog gradonačelnika.

Kakav sada ima status?

Iako je posljednjom odlukom u “slučaju Bandić” Ustavni sud Bandića pustio iz istražnog zatvora i naredio da se u sudski depozit vrati jamčevina koja mu je u međuvremenu oduzeta, Ustavni sud zaključio je da odluka o učincima mjere opreza kojom mu je zabranjeno obavljanje dužnosti gradonačelnika izlazi izvan njihova djelokruga te da su te mjere u isključivoj nadležnosti redovnog sudstva.

Bandićev status sada je jednak onome prije vraćanja u Remetinec, dakle, na slobodi je, ali uz zabranu obnašanja gradonačelničke funkcije.

Podsjetimo, Bandić je početkom ožujka po drugi put u zatvoru završio zato što je svjedokinju Vidu Demarin nagovarao na davanje lažnog iskaza i krivotvorenje dokumentacije. Županijski je sud to smatrao kršenjem mjera opreza.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr